Det finns inget alternativ till fasthållning många gånger


SvD och andra medier går ut brett med att kritisera metoden att skolpersonal håller fast våldsamma barn. Skolinspektionen och en professor i rättsmedicin går ut och kritiserar metoden att hålla fast våldsamma barn utan att föreslå något alternativ. Uppgiften att metoden kan vara livsfarlig förs också fram, vilket säkert kan stämma i extrema fall när enskild personal slarvat eller tappat fattningen.

Tillfällig fasthållning är tvärtemot vad Skolinspektionen påstår, en nödvändig metod att högst tillfälligt hindra barn från att skada andra barn eller demolera ett klassrum. Ett barn som blivit våldsamt och gått upp i varv går inte att kommunicera med verbalt, detta känner tusentals lärare till men tydligen inte Skolinspektionen. Det finns inget alternativ till metoden att hålla fast barn, annat än att övriga elever och vuxna avbryter hela skoldagen och går hem, något Skolinspektionen också skulle ha synpunkter på.

Självklart skall fasthållning ske på rätt sätt där man ser till att barnet i fråga kan andas och inte skadas på andra sätt. Problemet är ofta att det saknas lugna och starka personer att tillgå när en situation uppstår, då närmaste lärare kanske själv hamnat i ett obalanserat läge. Detta är ett problem som vi alla får arbeta med och diskutera. En given åtgärd är att det anställs fler vuxna på skolan, som finns att tillgå vid stökiga situationer. Detta kostar dock en del pengar.

Det finns inget alternativ till fasthållning i akuta situationer och skulle inte metoden användas skulle barnet som hamnat i affekt skada andra barn och dessutom själv må mycket dåligt efteråt. Man kanske kulle kunna begära av Skolinspektionen att den föreslog alternativ när nu myndigheten avfärdar metoden med fasthållning. Sanningen är dock att det inte finns något alternativ.

Annonser
Det här inlägget postades i Idioti, Skolan. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det finns inget alternativ till fasthållning många gånger

  1. LanceLindqvist skriver:

    Reblogga detta på thestarsismydestination.

  2. Tage Sundin skriver:

    Man kan förmoda att de som kritiserar fasthållning aldrig själva tvingats konfrontera ett okontaktbart och rasande barn där risken är akut för omfattande kroppsskador på både sig själv och andra.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s