En lögn som fått eget liv och utnyttjas av media och Lööf


Sofia Nerbrand refererar till en av kammardebatterna i sitt senaste alster SvD, där hon självklart tar parti för Lööf. Liberaler håller självklart ihop mot de oborstade populisterna från folkdjupen. Utan att recensera hela artikeln vilket inte min tid räcker till, så vill jag komma med ett par små påpekanden. Först ett påpekande om ett tonläge som blivit allt vanligare i svensk politik, som när Nerbrand undrar om Åkesson spelar dum och som avslutning kallar honom en halvfigur.

Nerbrand lägger ut Lööfs replikskifte i artikeln och därefter menar hon att Åkesson skall be om ursäkt för de anklagelser Lööf kommer med. Nerbrand talar också med frenesi om sanning, empiri och journalistik, självklart till hennes, Lööfs och Clintons (?) fördel. Låt oss då titta lite på sanning, empiri och journalistik, bara ett par exempel.

Lööf säger följande i sitt tal (som Nerbrand ser som höjden av sanning och empiri tydligen).

” Åkesson har anställt inte bara en utan flera medarbetare på riksdagen som har kopplingar till Ryssland och den ryska regimen och som hyllat Putin och kallat honom för en stor statsman.”

Vilka kopplingar? Ja Egor Putilov har ryskt ursprung och gjort en skum fastighetsaffär med en affärsman som beskrivits som ”kriminell” av Putinstyrd media. Det är inte mycket till koppling. När jag pratat med honom har han vid upprepade tillfällen uttryckt ohöljd avsky för Putin, därav hans skyddade identitet. Varför tror du annars att han hade en sådan Nerbrand? Använd din egen hjärna innan du kallar andra för dumma.

Den andra tjänstemannen var anställd som politisk sekreterare åt en ledamot och sågs nästan aldrig på kansliet. Han hyllade Putin (alltså singularis, inte pluralis om hyllandet). Han fick också avsked. Vad mer kan man göra än att avskeda någon?  Sanning empiri? Verkligheten ser inte riktigt ut som Lööf och Nerbrand målar upp den här. Vi tar ett exempel till.

Försvarshögskolan som säger att varningsklockor blinkar obönhörligt vad gäller Egor Putilovs kopplingar till Putinregimen, och det är allvarligt

Sanning, empiri mina liberaler. Det är inte ”Försvarshögskolan” som sade detta, utan det grundar sig på ett uttalande av Lars Nicander, utredningschef, som bl.a. säger följande till SR:

Och det går att göra stor skada i riksdagen.

– Man kan höra förtroliga samtal, man kan höra hur partierna ställer sig till exempelvis Nord Stream, Nato och handelsavtal. Man kan till och med placera ut avlyssningsutrustning om man ska dra det riktigt långt, säger Nicander.

Det är alltså detta som ligger till grund för ”att alla varningslampor blinkar” och som medier hela tiden spinner vidare på. Uttalandet har fått ett eget liv, som ”Råttan i pizzan”. Nu är detta inget annat än en lögn, och allt annat än en ”sanning och empiri”. Du kan som politisk sekreterare inte höra några ”förtroliga samtal” i riksdagen. Jag gör det inte som ledamot och ingen politisk sekreterare gör det heller. Att en politisk sekreterare från just SD skulle kunna tjyvlyssna på andra partiers hemliga samtal är en sanslös tanke och precis alla som jobbar i riksdagen vet att detta inte stämmer.

rattan

Denna osanna historia har fått ett eget liv där Lööf lättvindigt kan slänga ur sig ”Försvarshögskolan säger att alla varningslampor blinkar”. I en debatt ägnar man sällan tid åt att vederlägga enskilda lögner och ”råttan i pizzan” kan leva vidare, både i riksdagens kammare och ute i medierna. För man vidare än sådan uppenbar lögn skall man inte prata om ”sanning och empiri” utan man skall be om ursäkt Nerbrand. Fan ta dig Nicander som lättvindigt vräkt ut denna lögn som nu utnyttjas av medier och vissa politiska krafter. I intervjun med Nicander ville förmodligen SR ha ett redskap som andra sedan kunde använda vidare och fortsätta spinna på, och se, det fick de också. Detta om någon är Trumpifiering av det politiska samtalet, och det är Nicander, Lööf och nu Nerbrand som initierat det.

Det här inlägget postades i Alliansen, Media. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En lögn som fått eget liv och utnyttjas av media och Lööf

  1. Något som jag tycker är tragiskt är att SD’s historia aldrig kommer att klargöras för folk, alltså varför den ser ut som den gör. Redan från starten tog man avstånd från rasism, det går att läsa på expos skola om SD. Anders Klarström blev första partiledare och grundare av SD. Han började i NRP som då var enda oppositionen mot en ökad invandring, han började där för att det fanns inget annat parti som tillät kritik mot invandringen. Han trodde han skulle kunna reformera NRP till hans idéer om SD men insåg att det var omöjligt och att han måste starta ett eget parti. Han blev själv ett uteslutningsärende eftersom SD inte tillät nazister i partiet (nazistiska rötter?). SD bestämde i starten att hålla maximalt högt i tak när det gäller åsikter som en protest mot den politiska korrektheten. På den tiden fanns inget internet, inte så stor möjlighet att hålla koll på vilka som var medlemmar och deras åsikter och självklart blev det som det blev. Att vi har det SD vi har idag beror på att de bra krafterna inom SD har vunnit (självklart finns massor med brister, men jag pratar generellt). Såg idag att det finns en grupp på facebook som kör samma idéer som BSS (bevara sverige svenskt), den heter ”Vi protesterar mot massinvandringen-oavsett parti”. Det var i den andan BSS startades för att samla alla som kunde ställa upp samlat i en enda viktig fråga. Anders Klarström är numera socialdemokrat enligt wikipedia (där ni kan kolla upp det jag skrivit här). Men det hindrar inte Löfven att babbla skit om SD’s historia att Klarström numera tillhör hans parti (vet inte om han är medlem).

  2. LanceLindqvist skriver:

    Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s