Finns det hedersproblematik i Botkyrka?


När jag under 2014 intervjuade ledningarna för två skolor i norra Botkyrka förnekade dessa att de någonsin stött på hedersproblematik i sina respektive skolor. Vilket för allt i världen mycket väl kan stämma. Det beror ju på om skolpersonalen uppmärksammat tecken på denna problematik, vilket nog kan vara svårt. Just därför har jag skrivit en motion om att utbilda personal i hedersförtryck. SD kom in i Botkyrkas fullmäktige 2010. Under den period vi suttit i fullmäktige har frågan aldrig diskuterats i denna församling, samtidigt som vi i timmar har diskuterat landstingsfrågor om SL:s verksamhet. SD har väl lagt några skrivelser i frågan, men även vi kunde ha uppmärksammat denna fråga mer än vad vi gjort.

Kommunen har själva initierat en del projekt skall sägas. Ett projekt som sjösattes 2010 och löpte fram till 2013 handlar om att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck. En utvärdering av projektet finns från Mångkulturellt centrum. Hela projektet utmynnade tydligen i ett policydokument, där åtgärdspaketet presenterades i en faktaruta och lyder enligt följande:

policy-mot-hederrelaterat-vald

 

”kommunen skall arbeta mot hedersförtryck på ett professionellt sätt. Därefter kommer haranger om jämställdhet och allas lika värde. Tror man sig kunna minska hedersproblematiken med dessa förslag på åtgärder?

Efter mina intervjuer med skolledningarna så började jag undra om hedersproblematiken kanske faktiskt inte var så utbrett i Botkyrka. Detta var tills jag läste Kakabaveh:s bok ”Amineh – inte större än en Kalasjnikov”, där hon enligt egen utsago och enligt egen undersökning beskriver ett omfattande hedersförtryck i norra Botkyrka. Kakabaveh:s enkätundersökning (där vetenskapligheten kan ifrågasättas) visade att 89 % av flickorna och 40 % av pojkarna levde under någon slags hedersproblematik [sid 224]. Dessutom skriver Kakabaveh att hon blev motarbetad av kommunen. Förmodligen för frågan ansågs och anses som känslig. Kakabaveh har nyligen publicerat en rapport ”Elvahundra” där hon ytterligare undersöker hedersproblematiken. Säga vad man vill om vänsterpartisten Kakabaveh, men hon ger sig inte och hon har mer ryggrad än de flesta andra i Vänsterpartiet. Hatten av för det.

En orsak till att frågan ansågs känslig av kommunen kan vara att man inte vill stöta sig med olika befolkningsgrupper, vad vet jag. Jag finner det egentligen obegripligt att frågan anses känslig. En annan aspekt är att inte SD skall kunna plocka politiska poäng på frågan, vilket många debattörer som ägnar sig åt hedersproblematiken noga poängterar. Jag har t.o.m. hört i riksdagen hur Sara Mohammad (GAPF) tillsammans med L-företrädare ägnat sig åt att smutskasta SD när de haft sammankomster angående hedersproblematiken. De kände sig säkert mycket goda vid tillfället. Låt oss klargöra en sak direkt. Ja, många av de som i dag utsätts för hedersförtryck skulle inte ens befinna sig i Sverige om SD:s politik hade gällt. Vi har en betydligt restriktivare immigrationspolitik än övriga riksdagspartier, och den politiken kommer vi fortsätta med. Vår uppfattning är också att de som får uppehållstillstånd i Sverige obönhörligt skall följa svensk lagstiftning. Dessutom skall alla följa vissa grundläggande normer, som att på ett grundläggande plan ge flickor och pojkar samma rättigheter och möjligheter. Vi kommer inte vika oss på denna punkt heller. Vi anser inte ens frågan känslig.

Det är klart att även SD till slut tycker det är meningslöst att arbeta med frågan när utspelen hela tiden bemöts med ”ni vill bara plocka politiska poäng”. Dessutom nås ju ingen framgång i frågan om alla de övriga riksdagspartierna upprepar detta med ”politiska poäng”. Ytterligare en röst tystnar och förtrycket kan fortsätta. Jag måste ändå påpeka att i fullmäktige har alla partier ett ansvar för kommunens invånare, ett ansvar vi inte kan fly ifrån. Samtliga partier i fullmäktige har ansvar för det hedersförtryck som förekommer inom kommunens gränser och det kanske vore bättre att konstruktivt arbeta med denna svåra fråga än att ägna sig åt pajkastning. När övriga partier säger att ”ni vill bara plocka politiska poäng” får man till slut känslan av att deras enda intresse är att förhindra en förlorad politisk poäng.

Annonser
Det här inlägget postades i Botkyrka, Juridik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Finns det hedersproblematik i Botkyrka?

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s