Korta reflexioner om Geller Tamas bok Det svenska hatet


Del 1

Jag har slöläst lite ur Gellert Tamas bok ”Det svenska hatet”. Redan efter ytlig läsning på ett femtiotal sidor reagerar jag över märkligheter och väldigt långsökta associationer. Ett exempel kommer redan på sidan 14. Där tar Tamas upp bränderna på asylboenden, och kopplar ihop det med SD, ”bränderna skedde under Sverigedemokraternas utomparlamentariska kampanj”. Denna kampanj hade ju inget med asylboenden att göra. Tamas nämner inte att många bränder startade inifrån byggnaderna. Och på detta vis håller det på.

3242962_2048_1152

Ett annat exempel är på sidan 23 när han beskriver den ur SD uteslutna Gösta Bergqvist en gång stoltserade med en stålhjälm. I stycket efter skriver Tamas att Anton Lundin bar en ”liknande hjälm” när han tog sig in på skolan Kronan och dödade tre personer. Exakt vad har Anton Lundin med Bergqvist att göra? Och vad har detta med SD att göra? Förmodligen var inte ens Bergqvist och Lundins hjälmar alls lika, utan bara något Tamas tycker ryms inom den konstnärliga friheten. Tamas gör allt för att koppla ihop all världens hemskheter med SD, hur långsökt det än blir.

Värst är ändå när en före detta lärare till Ekeroth framträder i boken under fingerat namn, då hon vill vara anonym och ohämmat berättar och beskriver bröderna Ekeroth under hennes tid med dem. En lärare som under anonymitet hänger ut gamla skolelever, är det en ribba vi skall förhålla sig till i fortsättningen? Läraren säger saker som att de var ”aggressiva och häfta i humöret”. Jag har arbetat med 100-tals elever som varit just aggressiva och häftiga i humöret. Kan jag hänga ut dem med namn i en kommande bok? Antagligen har inte Tamas eller läraren brutit mot någon sekretess, men det etiska i detta? Ett motargument skulle kunna vara, -men Kent Ekeroth är ju riksdagsman och offentlig. Det håller inte heller, eftersom Ted hängs ut lika mycket. Han är aktiv på lokalnivå bara.

Talas mycket om ett hårdare samtalsklimat och hårdare ton i samhällsdebatten. Också näthatet är ett kärt samtalsämne. Ingen diskuterar saker som att Tamas får en anonym lärare att hänga ut sina gamla skolelever. Kan det bidra till ett tuffare samtalsklimat det också kanske? Vad tror ni?

Jag ämnar läsa vidare i Tamas bok, även om det mest liknar en självpåtagen tortyr.

 

UPPDATERING:

Vidare i Tamas bok får gamla klasskamrater uttala sig anonymt (självklart) om bröderna Ekeroth. Det är på nivån att de drog flickorna i håret. Det här måste ju strida mot alla pressetiska regler som finns och någonsin funnits. Alla möjliga moskébränder kopplas till SD *ety det har alltid förekommit ett tal eller uttalande av SD innan en brand*. En moskébrand i Trollhättan får t.o.m. tre partier skulden för, vilket är något av ett rekord. SD, NyD och ett nazistparti har på outgrundliga vägar orsakat branden.

Så till en konkret lögn. På sidan 85 skriver Tamas följande:

Den 19 oktober 2009, nästan på dagen sexton år efter Ny demokratis misslyckade sommarturné, publicerade Sverigedemokraterna partiledare Jimmie Åkesson en stort uppslagen artikel i Aftonbladet där han pekade ut de svenska muslimerna som ”vårt största utländska hot sedan andra världskriget”.

Jimmie själv har otaliga gånger påpekat att rubriken var satt av en rubriksättare på Aftonbladet. Alltså det var inget uttalande av Jimmie själv. Alla vet det, Tamas måste veta det.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Ideologi - politik, Sverige. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Korta reflexioner om Geller Tamas bok Det svenska hatet

  1. LanceLindqvist skriver:

    Reblogga detta på thestarsismydestination.

  2. rksmrgs skriver:

    Anton Lundin var utklädd till Darth Vader. Han angrep och dödade sina offer med ett svärd. Den som inte förstått varifrån Anton Lundin hämtade sin inspiration har inte förstått någonting.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s