Faktaresistens och känslor inom politiken – denna gång om tiggeriet


En bortglömd aspekt av Moderaternas braskande utspel angående om att de kan tänkas tala med SD i framtiden är vanligt hyfs och vett, tillsammans med demokratiaspekten och respekt för alla de väljare som röstat på SD i demokratisk ordnihttp://www.youtube.com/watch?v=H8Aoxqc3eKwng. Vid ett middagsbord anses det ytterst ohyfsat att vägra att ens tala med någon som hyser andra politiska åsikter än vederbörande, även om det skulle gälla immigrationspolitiken. Socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister har ofta inga problem att konversera med moderater eller centerpartister om de sitter vid samma middagsbord. Detta trots att t.ex. både socialdemokrater och vänsterpartister förespråkar ett helt annat samhällssystem än det numera tämligen nyliberala Centerpartiet. Detta visar på att immigrationsfrågan är mer känsloladdad, och fungerar starkare som politisk markering än vilket samhällssystem vi i grunden vill ha. I sanning märkligt.

Att det röner sådan uppståndelse och kraftiga motreaktioner när Moderaterna säger att de till nöds kan tänka sig att tala med SD visar hur känslomässigt laddad och irrationellt det svenska politiska landskapet blivit. Detta beteende, att inte ens tala med någon skulle aldrig accepteras på någon skola i Sverige. Nu är det landets skolor med dess elever i olika åldrar som står som föredöme för Sveriges riksdag, inte tvärtom, som man skulle tycka var mer naturligt.

Det kanske största problemet i dagens politiska samtalsklimat är att känslor och en fanatisk godhetssträvan. I sin strävan att vara på den goda sidan anklagar vissa politiker och medieaktörer motståndarna för faktaresistens (de ljuger). Ibland kan detta naturligtvis stämma, men även när bekräftade fakta läggs fram anklagas motståndarna för faktaresistens, vilket då gör att godhetsapostlarna själva blir faktaresistenta. Ett belysande exempel är en debatt i Nordanstig KF där Sverigedemokraternas Solveig Wiberg tar upp en motion angående tiggeriet. Detta efter att hon varit på en dragning i ämnet av polisen Nina Karlsson på Uppsalapolisen. Uppgifterna kommer direkt från poliser som arbetar med tiggeriet. Vi kan inte garantera att uppgifterna stämmer till punkt och pricka, men nämner man källan så ligger bevisbördan på de som betvivlar uppgifterna, eller själva källan till uppgifterna.

Efter att Wiberg dragit sin motion, för vidare behandling, går en ursinnig Tor Tolander (M) upp i talarstolen och vill förhindra att motionen ens tas upp till behandling. De argument Tolander framför är att han ifrågasätter källan och kallar det Wiberg drar fram för ogrundade. Detta trots att uppgifterna kommer från Uppsalapolisen. Uppgifterna sägs också strida mot befintlig forskning. Ja då är det ju Tolander som skall peka på den forskningen självklart. Vissa av de uppgifter Wiberg för fram borde vara tämligen lättkontrollerade. Wibergs dragning av motionen om tiggeriet kommer 3:11:50 in i inspelningen. Avgör själva vem som är faktaresistent eller inte.

https://www.youtube.com/watch?v=H8Aoxqc3eKw&app=desktop

 

Det här inlägget postades i Demokrati, Ideologi - politik, Idioti. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Faktaresistens och känslor inom politiken – denna gång om tiggeriet

 1. Karin Ferm skriver:

  Finns redan LAGLIGA sätt att förpassa dessa ”tiggare” UT UR SVERIGE.
  Borde vara enkelt för en lagkunnig att hålla reda på!
  ***
  Dels att EU-lagar gäller över Svenska lagar:

  EU-lagar gäller framför svenska lagar
  Sveriges EU-medlemskap innebär att Sverige ska följa de regler EU:s institutioner beslutar om. Om Sverige inte följer reglerna kan landet dras inför EU-domstolen.
  Om en svensk lag står i strid med en EU-lag är det EU-lagen som gäller. Sverige har i vissa fall fått undantag från EU:s regler, till exempel för snus.
  http://www.eu-upplysningen.se/Sverige-i-EU/EU-lagar-galler-framfor-svenska-lagar/

  ***
  Dels vad som gäller för personer som kommer från länder utanför Schengensamarbetet (inte alla EU-länder ingår)

  Schengenregler gäller inte i alla EU-länder
  Alla EU-länder deltar inte i Schengensamarbetet och omfattas därmed inte heller av Schengenreglerna. I Schengensamarbetet deltar idag 22 EU-länder samt Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz.
  !!! Bulgarien, Cypern, Irland, Kroatien, Rumänien och Storbritannien ingår inte fullt ut i Schengensamarbetet. Bulgarien, Cypern, Kroatien och Rumänien förväntas dock gå med i Schengen. !!!
  http://www.eu-upplysningen.se/Om-EU/Vad-EU-gor/Schengen-och-fri-rorlighet-for-personer/

  ***
  Dels känna till vad som står i Utlänningslagen.
  Utlänningslag (2005:716)
  Svensk författningssamling 2005:716

  Visering
  3 § En utlänning som reser in i eller vistas i Sverige ska ha Schengenvisering eller nationell visering. Lag (2014:198).
  http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/utlanningslag-2005716_sfs-2005-716#K2

  ***
  Dels känna till Visa-reglerna för de som kommer från länder utanför Schengenområdet.
  Dokument som krävs

  För att din visumansökan ska behandlas krävs de obligatoriska dokumenten nedan. Dessutom krävs ytterligare dokument, beroende på vilken typ av besök du ska göra.
  Kontrollera vilka ytterligare dokument du behöver under rubriken för den typ av besök du ska göra, i menyn till vänster.

  Observera att samtliga handlingar ska uppvisas i original.

  Du måste ha:
  ett ifyllt och undertecknat ansökningsformulär, Ansökan om Schengenvisering, blankett 118031, eller en utskrift av webbansökan
  kvitto på betald ansökningsavgift, om du inte betalt vid webbansökan
  ett pass eller annan giltig resehandling. Detta ska:
  – vara giltigt i minst tre månader efter avresan från Schengenområdet
  – innehålla minst två tomma sidor
  – vara utfärdat inom den senaste tioårsperioden

  en individuell medicinsk reseförsäkring som täcker kostnader för akut vård och hemtransport av medicinska skäl. Läs mer under Medicinsk reseförsäkring.
  tillräckligt med pengar för uppehället. Sveriges utgångspunkt är 450 SEK per dag och person.

  Beloppet kan bli lägre om du t.ex. betalat kost och logi i förväg eller bor hos släkt och vänner.
  Ambassaden kräver att du styrker att du kan försörja dig t.ex. genom kontoutdrag från din bank eller lönespecifikation för de senaste sex månaderna.

  Om den som bjuder in dig till Sverige ska stå för dina kostnader ska du visa att denne har tillräckligt med pengar på motsvarande sätt. tillräckligt med pengar för återresan eller en returbiljett

  dokument som är specifika för den typ av besök du ska göra.

  Se under respektive rubrik i menyn till vänster.

  Om du är under 18 år eller har medföljande barn ska du även ha de dokument som beskrivs under rubriken Minderåriga i menyn till vänster.
  http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Bukarest/Besoka-Sverige/Soka-visum-till-Sverige-P/Dokument-som-kravs-av-alla-sokande/

 2. Gary Aelius skriver:

  Sverigedemokraten var mycket sansad och saklig, hänvisade till poliser som t o m rest till tiggarnas hemländer för att skaffa information. Uppenbart att moderaten är faktaresistent, som utan vidare viftar bort polisernas utredning. Hans uttalande var tydligt känslostyrt. Han blev dock rejält överkörd. Mycket trovärdighet har investerats i tiggarfrågan (och invandringsfrågan överlag) och många har därför ett stort motstånd mot att ändra sig.

 3. Tage Sundin skriver:

  Tiggeri skall alldeles självfallet förbjudas, men det (förbudet) skall inte motiveras med att tiggarna har det bättre i hemländerna! Tiggeri skall förbjudas för att det skapar olägenheter i Sverige och för svenskarna!

  Vad gäller moderaten Tolanders utbrott, är jag säker på att väljarna den 9 september 2018 kommer att berätta för honom vad de tycker om det!!

 4. Man undrar varför Tor Tolander öht är i politiken? Sen är dessa människor väldans många.

 5. Ping: thestarsismydestination

 6. Harkling skriver:

  Jag skulle gärna vilja veta vilken forskning moderaten i inslaget hänvidade till. Det vimlar inte av rapporter om man söker på nätet, men jag hittade en masteruppsats https://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=2737197&fileOId=2737200 samt flera tidningsrubriker som hänvisar till en norsk rapport gjord av den norska motsvarigheten till LO. Om den skriver GP-journalisten Håkan Boström på
  http://www.gp.se/ledare/h%C3%A5kan-bostr%C3%B6m-sanningen-om-tiggeriet-1.115816

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s