Otrygghet är inte populism eller rasism


En viral film har cirkulerat där tre poliser misslyckas med att hålla fast och sätta handfängsel på en våldsam man som mer eller mindre går bärsärkagång och förstör bilar och annat. Det syns tydligt hur de tre kvinnliga poliserna misslyckas med att hålla fast mannen som ligger ned efter att en privatperson utan besvär brottat ned mannen. En fjärde man (väktare) dyker upp men misslyckas också med att få bukt med gärningsmannen.

Reaktionerna har på många håll blivit starka av att tre poliser misslyckas med att omhänderta mannen. En del reaktioner är säkert överdrivna, vad annat är att vänta vid en sådan här händelse? Men allas vår mjukispolis Martin Marmgren skylla reaktionerna på ”rasism och manschauvinism” är att inte se det verkliga problemet. Om nu tre poliser misslyckas med att oskadliggöra en ensam liggande normalbyggd man, vad mer klarar de inte av? Detta är just den centrala frågan. Polisen skall upprätthålla lagen och skydda allmänheten från våldsverkare. Om nu tre poliser misslyckas med att omhänderta en ensam liggande gärningsman, hur skall de skydda oss från kampsportstränade gärningsmän, eller gärningsmän med tillhygge, eller kanske en gärningsman som väger 110 kg?  Hur många poliser krävs det för dessa typer av gärningsmän? Kanske tio, tolv stycken? Räcker det ens?

Marmgren uppehåller sig vid att några sagt att poliserna borde använt skjutvapen. Det skall inte behövas om tre poliser förmår hålla fast en ensam liggande man, då behövs självklart inga skjutvapen. Och självklart ökas inte polisens kapacitet att omhänderta personer bara för att polisutbildningen sker på en högskola, där de får plugga mer sociologi och samhällskunskap. Det tror jag alla förstår. Marmgren skriver så här.

Att kunna använda våld är en viktig del av yrket men smutskastningen av ingripandet följer ett mönster där populistiska strömningar hånar uppfattad flathet.

Det är inte populism att ifrågasätta polisens kapacitet efter den uppmärksammade filmen, det är en fullt normal reaktion. Polisens misslyckade ingripande inger inget förtroende för att polisen skall klara sitt uppdrag den dag du eller jag hamnar i knipa och behöver polisens skydd. Blir du eller jag attackerade, hur många poliser behöver komma för att lösa uppgiften? Det är den fråga de flesta människor ställer sig efter att ha sett filmen.

Annonser
Det här inlägget postades i Juridik, Sverige. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Otrygghet är inte populism eller rasism

  1. Gary Aelius skriver:

    Sant. Filmen är ju helt otrolig. Poliserna verkar helt otränade. Hur kan dessa ha godkänts i polisutbildningen?

  2. LanceLindqvist skriver:

    Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s