Politisk klåfingrighet


Tidningen ”Universitetsläraren” går till angrepp av vad jag sade i kammaren om forskningsproppen. Bland annat anklagades jag för politisk klåfingrighet gällande forskning. Vilket är desto mer underligt då vi föreslog att styrda anslag skulle minska för att i stället läggas på ökade basanslag, något tidningen inte nämner i sin artikel. Så här skriver tidningen:

”SD:s ledamot i utbildningsutskottet, Robert Stenkvist, kritiserade nämligen beslutet att göra Malmö högskola till universitet med motiveringen att ”våra politiska sekreterare har varit inne och tittat på forskningen vid Malmö högskola. Det är lite av vårt jobb att kolla de enskilda forskningsprojekten och jag tycker inte att den uppfyller de krav som kan ställas för att den ska kallas universitet”.

Nej. Vi tycker inte att Malmö högskola uppfyller kraven för att bli ett universitet. Detta är självklart inte klåfingrighet från politikers sida då det är politiker som utnämner högskolor till universitet. Rent logiskt borde det då vara lika mycket ”klåfingrighet” att utnämna en högskolan till universitet. Det skall dessutom ställas höga krav på en högskola som vill växa i kostymen till universitet. Det är krav som politiker SKALL ställa. Dessutom ligger Lunds universitet några få mil från Malmö högskola. Det vore naturligt att Malmö högskola samarbetade som högskola med universitetet Lund. Vidare skriver de:

”Stenkvist ifrågasatte också att proppen aviserar utökning av ett av Vetenskapsrådets pågående forskningsprojekt om rasism. Inte på grund av ämnet utan därför att de forskare som kan vara aktuella (och som namngavs i kammaren) enligt SD:s talesperson inte är ”objektiva” och att projektet därför inte kan betraktas som ”seriöst”.”

Låt mig då nämna ett par av de namn där jag ifrågasatte objektiviteten på, nämligen Mattias Gardell och Tobias Hübinette. Jag är nog inte helt ensam om att tvivla på deras objektivitet angående rasismforskning.

Annonser
Det här inlägget postades i Utbildning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Politisk klåfingrighet

  1. skogsfrun skriver:

    Apropå Universitetsläraren – en gammal artikel (från 2014) som kan vara av intresse:
    https://universitetslararen.se/2014/12/13/sulfs-stallningstagande-strider-mot-egna-stadgarna/

  2. LanceLindqvist skriver:

    Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s