Vilken asylpolitik går Centern och Liberalerna till val på?


En grupp afghanska ungdomar demonstrerade först på Mynttorget men nu demonstrerar de på Medborgarplatsen, detta av säkerhetsskäl. Demonstrationen har noga bevakats av medierna och speciellt SVT har uppmärksammat demonstrationen. De demonstrerade kräver att få stanna i Sverige trots att många av demonstranterna har fått avslag på sin asylansökan.  Detta är helt i sin ordning. Vi har yttrandefrihet och demonstrationsrätt i Sverige och alla omfattas av dessa rättigheter, även asylsökande utlänningar. Så långt är allt gott och väl.

En första reflektion är dock den medieuppmärksamhet denna demonstration fått. Jag som riksdagsledamot har min arbetsplats  intill Mynttorget och jag kan konstatera att det demonstreras snart sagt varje dag på detta torg. De gånger medierna uppmärksammar demonstrationerna är när asylsökande demonstrerar för att få stanna i Sverige. Kan någon minnas när media uppmärksammade någon annan manifestation på detta torg? Jag kan det inte.

När det gäller själva sakfrågan så har många av de demonstrerande fått avslag på sin asylansökan av världens generösaste asylsystem, nämligen det svenska. Hösten 2015 ansåg regeringen bestående av S och MP att Sverige inte längre klarar av den våg av asylsökande som då kom och införde hårdare regler för asylsökande. Lövfen förklarade på bästa sändningstid att situationen var fullständigt ohållbar och att regeringen var tvungen att agera genom regeländringar som t.ex. ID kontroll vid Svenska gränsen mot Danmark. Nu demonstrerar de som fått avslag på sin asylansökan bl.a. mot denna något hårdare praxis gällande uppehållstillstånd och asyl.

Det som är anmärkningsvärt med denna demonstration är att partier som vill ta ansvar för Sverige efter valet 2018 fallit till föga för demonstranternas krav och där effekten av detta ofelbart leder till samma ohållbara situation som hösten 2015.  Centern har twittrat på ett officiellt konto att vi bör pausa utvisningarna till Afghanistan. Liberalerna med Björklund i spetsen vill ”stoppa avvisningarna till Afghanistan”. Som skäl anger Björklund och L de attentat som sker i Afghanistan och speciellt ett attentat som krävde 90 människoliv. Enskilda attentat i ett land är självklart ingen anledning att för asyl. Attentatet i Nice, Frankrike krävde 84 människoliv, attentatet i Bataclan krävde 89 människoliv. Vi ger inte asyl åt fransmän för det. Inte heller faller något riksdagsparti till föga om pensionärer demonstrerar för höjda pensioner eller om de som står i sjukvårdskö demonstrerar för fler sjuksängar. När asylsökande ungdomar demonsterar är gensvaret plötsligt mycket större från en del partier.

En annan aspekt är att en myndighet, Migrationsverket fattat beslut enligt gällande extremt generös lagstiftning, om avslag på uppehållstillstånd för många av de demonstrerande. Politiska partier skall inte överpröva myndighetsbeslut utan komma med förslag på lagändringar om de inte är nöjda med besluten. Vi står inför ett val 2018 och då kan både Centerpartiet och Liberalerna torgföra hur de vill att Sveriges asylpolitik skall se ut.  Väljarna har rätt att få veta hur Centerpartiets och Liberalernas invandringspolitik ser ut och får man hoppas, vilka konsekvenser denna politik har på vår välfärd. Tycker C och L att den nuvarande asylpolitiken är för snål, var då god och presentera er politik så väljarna kan avgöra vad de vill ha för politik.

Sverigedemokraterna vill föra en ännu restriktivare immigrationspolitik än dagens politik för att slå vakt om välfärden och tryggheten i samhället. Vi är öppna med detta och går till val på den politiken. I stället för att överpröva myndighetsbeslut bör Centerpartiet och Liberalerna ärligt presentera sin asylpolitik för väljarna inför valet 2018, så får valmanskåren avgöra vilken framtid den vill ha.

Annonser
Det här inlägget postades i Immigrationspolitik, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s