Öppna eller stängda gränser med Schengensamarbetet


Enlig Europaportalen kan Sverige i värsta fall tvingas öppna sin gräns helt och slopa de rudimentära gränskontroller som numera finns vid vår gräns mot Danmark Denna gräns började ju kontrolleras i samband med immigrationskrisen 2015 men enligt EU:s regelverk får enskilda stater bara upprätthålla sådana kontroller i två år. Tidsfristen går ut redan i november och Morgan Johanson har begärt en förlängning av kontrollerna, detta med anledning av terrorhotet. Med ett akut terrorhot skulle gränskontrollerna kunna förlägnas även med EU:s lagstiftning. Enligt Europaportalen så har migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos sagt nej till en förlängning.

Att terrorhotet inte är något tomt svepskäl fick vi kvitto på i går när ännu ett, låt vara sällsynt taffligt, terrordåd inträffade i Storbritannien. Alltså samma dag som Europaportalen pratar om att avskaffa gränskontrollerna inträffar ett nytt attentat. Detta är lite signifikant för hela EU, fri rörlighet och öppna gränser är viktigare än människor säkerhet och trygghet. Att överhuvudtaget tvinga medlemsländer att avskaffa gränskontrollerna efter alla de blodiga, fruktansvärda attentat som genomförts de sista åren i Europa är i sig vansinnigt och närmast omänskligt. Att företag och arbetsmarknaden i Europa snabbt kan få tag på billig arbetskraft verkar viktigare än människor liv och hälsa.

Den alltigenom springande punkten är dock en helt annan. När vi gick med i Schengensamarbetet och i princip avskaffade våra egna gränskontroller så förutsatte det att de yttre gränserna, Schengengränserna, skulle upprätthållas. Nu är i vissa lägen dessa Schengengränserna inte mycket mer än ett skämt. Det såg vi om inte annat under flyktingvågen 2015. Hela flyktingvågen den hösten skulle varit omöjlig om de yttre gränserna hade fungerat som det var menat. Enligt Schengenavtalet så får vi inte ha gränskontroller vid vår nationsgräns, men samma avtal säger ju att den yttre gränsen skall vara minst lika starkt kontrollerad som våra nationsgränser var innan vi skrev på avtalet. Om inte ena delen av avtalet följs (yttre gränskontroll) kan inte EU kräva att den andra delen av avtalet skall hållas. Det märkliga är att ingen politiker av vikt påtalar detta självklara faktum. Det är hög tid att påpeka just denna aspekt av avtalet. Antingen skall alla delar av Schengenavtalet hållas, eller så kan inte EU kräva att någon annan, enskild del av avtalet skall hållas.

Annonser
Det här inlägget postades i Immigrationspolitik, Juridik. Bokmärk permalänken.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s