Asyllotteriet skildrat i Uppdrag Granskning


Uppdrag Gransknings program 25 oktober var mycket intressant. Inledningen av programmet handlade om en asylsökande som tagit sitt liv. Utan tvivel innebär migrationsströmmarna världen över och även de till Europa stora tragedier. En i grunden human politik där politiska flyktingar som jagades av sina respektive regimer fick asyl och en trygg hamn, har förvandlats till ett asyllotteri där det finns stora chanser till ett bättre liv i Europa och Nordamerika om man drar vinstlott. Häri ligger väl den stora tragedin. Sverige sticker inte oväntat ut i detta lotteri. 2015 kom 35 000 ensamkommande till vårt land, mest i Europa. De flesta ensamkommande har fått stanna (alla under 18 år får stanna enligt Ribbenvik). Samtidigt kom det i princip noll ensamkommande till Portugal, för att ta ett exempel. Portugal som färdigställde boenden på löpande band till flyktingar under hösten 2015, det vara bara det att inga ville dit.

I vårt land hör vi ofta från vänsterpolitiker och grupper som ”Ung i Sverige” att vi ”skickar tillbaka Afghaner i döden”, när vi utvisar dem. Den omtalade Fatemeh Khavari har fått generöst medialt utrymme att titta in i kameran och uttala profetian otaliga gånger. Nu visade Uppdrag Granskning med all önskvärd tydlighet att så inte är fallet. Av alla 900 som Sverige har utvisat har en person omkommit. Enligt Masood Ahmadi reintegration program manager har ingen av de 20 000 som återvänt från Europa råkat ut för incidenter, vad han vet. Det är möjligt att några avlidit ”psykiskt” som Khavari uttryckte det. I vilket fall är vår oansvariga asylpolitik ytterst ansvarig för den ”psykiska döden” då den ger falska förhoppningar om ett liv i väst med outtömliga möjligheter. Programmet visade också att de allra flesta som anländer till Afghanistan snabbt blir hämtade av släktingar.

Andra konstigheter som många uppmärksamma tittare noterat är hur denne Fatemeh Khavari lyckas dyka upp i de mest osannolika sammanhang där SVT står för produktionen. I partiledardebatten satt hon i publiken, inzoomad av SVT:s professionella kamerapersonal. Hon deltog i Opinion Live där en tweet av Hanif Bali plötsligt dök upp på en stor skärm bakom Bali, precis lägligt för en dräpande replik av Khavari som fick peka på skärmen och referera till repliken. Nu var väl timingen lite för bra för att inte många tittare skall börja undra om det inte var uppgjort i förväg och att SVT kanske i smyg ville ge Khavari lite extra draghjälp.

Sveriges asylpolitik kan inte styras av billiga tricks från någon TV-studio. Vi kan inte låta vår politik styras av aldrig så högljudda intressegrupper eller av förvirrade miljöpartister som inte fattar att de sitter i regeringen och vars enda intresse verkar vara att plocka parti-interna poäng. Vi kan inte låta statens dyraste åtagande styras av någon godhetstävling där de enda poängen man kan plocka är på asylpolitikens generositet. Det är helt enkelt ingen framkomlig väg varken till ökat välstånd eller större trygghet, att låta unga män resa från Afghanistan genom halva världen och genom hela Europa för att bosätta sig i Sverige. De problem Afghanistan och andra liknande länder utan tvekan har, måste lösas på plats. Säkerhetsläget är exakt likadant för alla de afghaner som stannar i sitt land som för de som emigrerar. Det är en ologisk, och felaktig politik att satsa enorma resurser på ett asyllotteri där konsekvens och sunt förnuft lyser med sin absoluta frånvaro.

Annonser
Det här inlägget postades i Immigrationspolitik, Media. Bokmärk permalänken.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s