Är det dags för polis och brandmän att starta en #metoo-rörelse?


När blev en klapp på rumpan för fem år sedan ett allvarligare brott än hot och brutalt våld i våra utsatta områden? Ja följer man medielogiken så är det just i dessa dagar denna märkliga viktning skett. Naturligtvis döms rena våldsbrott mycket hårdare i våra domstolar, om ärendena väl kommer dit. Men utan någon dom, bevisning eller andra bevis förutom den drabbades egen utsaga så har en rad medieprofiler fått löpa gatlopp och lämna sina uppdrag eller arbeten. I en del fall är det säkert välförtjänt, i andra fall är det absurda påföljder för ringa övergrepp som skett för årtionden sedan.

Låt mig vara tydlig med att jag inte på något sätt vill försvara övergrepp eller ens tölpaktigt beteende. Det är INTE ok att klappa någon på rumpan där man inte redan har en sådan relation där båda är införstådda med spelreglerna. Det är absolut inte ok att utnyttja en högre ställning på en arbetsplats för att trakassera någon, kvinna eller man. Det är utan tvekan grova övertramp att utnyttja sin högre ställning för att ostraffat komma undan med sexuella ovälkomna inviter. Sker det upprepade gånger bör det leda till avsked (utan att det behöver gå genom media). Det är inte det felaktiga beteendet i sig jag vänder mig emot, utan proportionerna och att den ena partens ord får stå helt oemotsagda och tas som sanning utan minsta eftertanke av stora mediala drakar.

En ”SVT-profil” klappade en praktikant på rumpan för fem år sedan. Ett övertramp utan tvekan. Ett förkastligt beteende mot en person i beroendeställning och kvinnan borde omedelbart anmäla detta till chef ovanför ”SVT-profilen” (vilken hon verkar ha gjort också). Men, samma praktikant inledde, får vi förmoda, frivilligt ett förhållande med samme profil ett år efter händelsen. Dessutom hade de ett ”trepartssamtal” där de redde ut och samtalade om händelsen efter att det hänt. Efter allt detta och när en massa mediekändisar gått ut i #metoo-kampanjen så polisanmäler plötsligt kvinnan denna händelse. Det verkar med förlov sagt inte rimligt. Det strider mot vanlig heder att man gör så efter att man suttit i samtal om saken, en varning delats ut till profilen, samt att kvinnan själv inlett ett förhållande ett år efter händelsen.

Samma överdrivna proportioner gäller för debaclet med Kevin Spacey och Anthony Rapp. Spacey lär ha tafsat på Rapp för 31 år sedan enligt Rapp. Händelsen är ju ett övergrepp av ringa art, om den ens ägt rum. Hur vet vi att detta är sant? Händelsen inträffade i vilket fall för 31 år sedan och var av ganska ringa art. Detta är inget annat än en modern form av häxjakt och närmast ett hån mot de som blivit utsatta för sexuella övergrepp av mycket allvarligare slag. Jag har själv arbetat med barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp och hyser ingen som helst förståelse för denna typ av brott, men detta har ju tappat alla proportioner. Läs Hakelius betraktelse över händelsen.

Det är med illa dold iver medierna hänger ut sina medarbetare från kultureliten (i en del fall säkert välförtjänt). Men var är rapporteringen över det som i detta land drabbar arbetsklassen huvudsakligen. Vi har områden där svensk lag inte längre gäller och där kriminella gäng tagit över. I dessa utsatta områden blir polis och brandmän regelbundet utsatta för stenkastning och annat våld. Vad är en trekilos sten i huvudet värt jämför med en klapp på rumpan för fem år sedan? Ja, båda företeelserna är förkastliga, men medierna viktar dessa händelser genom sin nyhetsrapportering. Är det dags för polis och brandmän att starta en #metoo-rörelse?

Annonser
Det här inlägget postades i Media, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s