Fake news och faktaresistens


Jag deltog i veckan på ett seminarium som handlade om ”fake news” och faktaresistens, en ganska intressant tillställning även om jag efter ett tag drabbades av den välkända känslan av att alla tycker likadant och alla här inne tillhör samma mysiga klubb. Ja alla förutom den där SD:aren då (undertecknad), han är ju självklart ingen av ”oss”, vi som är upplysta och bildade, vi som står för sanningen och kunskapen och vi som snarare läser DN än alternativbloggar. Det som framgick mer än tydligt efter lite reflexion är att alla grupper har sin egen faktaresistens. De etablerade eliterna med dess media, lurade alternativt blev grundlurade om invandringens lönsamhet och humanism. Självklart förekommer det faktaresistens även inom de systemkritiska rörelserna. Ett slående exempel på detta är fotografiet som visade en lång rad vuxna män hållande varsin liten bröllopsklädd flicka i handen. På sociala medier talades det om barngiftemål en masse i samband med bilden. Sant? Nej, det är tradition i vissa kulturer att en släkting, en flicka, följer mannen till bröllopet.

Under seminariet menade Åsa Wikforss, professor i filosofi, att strategin för att bemöta fake news är att kontrollera vilken avsändare budskapet har. Det är en strategi man ibland kan använda självklart. Om företaget till en produkt hyllar sin egen produkt är det klokt att ta dessa hyllningar med en nypa salt. Om ett politiskt parti höjer den egna politiken till skyarna måste man som väljare förhålla sig med en viss distans till detta. Likaså gäller ju att kloka ärliga människor i sin närhet ofta är att lita på när de säger något inom sitt eget ämnesområde. Experter på olika områden och speciellt inom naturvetenskaperna vet ofta vad de talar om och bör ha ett högt förtroende. Problemen dyker dock genast upp när vi rör oss på områden där politiska diskurser har betydelse. Hur många statsvetare har inte i våra tidningar utmålat oss Sverigedemokrater som ondskans främsta axelmakt? Hur många statsvetare, ekonomer och andra från våra lärosäten har inte inför det svenska folket bedyrat hur bra det är med den förda immigrationspolitiken? Dessa akademiker har inför det svenska folket sålt ut sitt förtroende för lång tid framåt. Vi kan uppenbarligen inte lita på dessa avsändare.

Våra dominerande och professionella medier då? Dessa måste man kunna lita på till skillnad mot obskyra bloggar där frustrerade cismän argt sitter och hamrar på ett skitigt tangentbord. Samma sak där tyvärr. Det är övertydligt hur t.ex. DN driver en närmast furiös kamp mot D Trump som mest liknar en personlig vendetta. DN driver nitiskt sin kamp för en voluminös invandring och ett vänsterliberalt samhälle, och tvekar inte låta den rena nyhetsrapporteringen påverkas av detta. Dessutom syntes en tydlig kantring när Wolodarski tog över som chefredaktör. Samma sak gäller SVT där åsikter som ligger Vänsterpartiet och Miljöpartiet nära ofta färgar programmen. Tydligaste exemplet där är väl SVT:s EU-valvaka 2014 där inte helt opartiska kommentatorer som Alexandra Pascalidou, America Zavala, Mona Sahlin, Cecilia Malmström, Karin Pettersson och Jonas Sjöstedt fick kommentera SD:s framgångar. Jag fick intrycket att nämnda kommentatorer inte var förtjusta eller ens opartiska angående SD:s framgångar. Nu skall sägas att SVT:s nyhetsredaktion på senare tid blivit oerhört mycket bättre och nästan når upp till den nivån där man kan kalla den opartisk.

Wikforss tog i förbigående upp ett annat till synes harmlöst exempel, nämligen det om vaccinering mot allehanda epidemier. Där skall vi lita på Socialstyrelsen och deras rekommendationer ety det är en myndighet och de har sakkunskap. Nu har vi ju t.ex. svininfluensan 2009-2010 där en stor del av befolkningen vaccinerades med vaccinet Pandemrix efter att flera myndigheter med Socialstyrelsen i spetsen varnat svenska folket för en hotande pandemi och massdöd bland befolkningen. Många unga människor drabbades av narkolepsi efter vaccineringen, en vaccinering som var obefogad sett till effekterna och jämfört med de årligt förekommande influensorna. Mycket talar för att svininfluensan inte var allvarligare än vilken influensa som helst. Rapporteringen om denna influensa från våra myndigheter och från massmedia lämnar oerhört mycket i övrigt att önska. Institutionen för journalistik, medier och kommunikation har givit ut en utmärkt rapport över vad som hände medialt och även från myndighetshåll under tiden för svininfluensan som kan laddas ner här. Tyvärr har Wikforss fel när hon säger att vi skall kontrollera avsändaren för att undvika fake news, vi kan inte alltid lita på Socialstyrelsen ens.

Hur kan vi då avslöja fake news och inte bli faktaresistenta? Sanningen är att det inte finns några enkla lösningar, det har det dessutom aldrig funnits. Det är som alltid, man får kontrollera avsändaren, källor och om avsändaren har något egenintresse i sakfrågan. Ett annat säkert sätt är att analysera hur mycket av faktauppgifterna som är styrda av känslor, där invandringsdebatten är ett talande exempel. Man skall också dra öronen åt sig när alla tycker samma sak av ren rutin, det är inte säkert att något stämmer bara för att alla ylar i samma tonskala. Att använda sitt sunda förnuft är ett annat nödvändig komponent när en faktauppgift skall utvärderas. Något som strider mot sunt förnuft måste kontrolleras extra noga. Sedan har vi problemet med utelämnande av relevanta fakta, där själva uppgiften stämmer. Ja, det dog människor i svininfluensan, uppgiften stämmer. Men det dör oftast många fler i de vanliga återkommande influensaepidemierna varje år. Statsepidemiologen Annika Linde påstår att det lägre dödstalet för svininfluensan beror på vaccinationen med Pandemrix, men länder som Tyskland och en rad andra länder har lika låga dödstal som Sverige per capita utan att ha bedrivit omfattande vaccinationsprogram, vilket hon undviker att nämna. Inte ens en statsepidemiolog kan vi lita på som avsändare.

Annonser
Det här inlägget postades i Ideologi - politik, Sverige, Yttrancdefrihet. Bokmärk permalänken.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s