Kan nationalister och konservativa samarbeta med liberaler?


Svante Nycander har skrivit en ytterst intressant bok vars budskap borde skära som en kniv genom Alliansens hjärta – speciellt den Allians som Reinfeldt förestod. Nycander skriver om vad liberalismen historiskt stod för, och bör stå för i dag, och skillnaden mellan liberalism och nyliberalism. Slutsatsen i boken är att den klassiska liberalismen kapats av nyliberaler vars agenda har mycket lite med den klassiska liberalismen att göra. Alliansen hade aldrig fört den politik, och speciellt den asylpolitik, om de inte hade blivit infiltrerade av rena nyliberala idéer. Hur gick denna infiltration, eller påverkan om man så vill, till egentligen?  Ja det får man läsa i den tunna och lättlästa boken ”Liberaler i asylpolitiken”.

Men vad är då nyliberalernas agenda? Varför vill de ha en ohämmad invandring av lågutbildad arbetskraft? Nycander skriver mycket insiktsfullt så här om Timbros nyliberala idéer (sid 59).

Idéprogrammet vittnar om att nyliberalismen var på väg att bli svensk borgerlig mainstream. Man förstår inte allianspartiernas asylpolitik om man förbiser Timbrohögerns inflytande.

De flesta som verkar för en generös asylpolitik resonerar humanitärt, men nyliberalerna har ett konkurrerande motiv. Deras främsta mål sedan 1990-talet är att montera ner välfärdsstaten och i synnerhet att lagstifta mot strejker och bindande kollektivavtal. De hoppas att asylinvandringen ska lägga en hårdare press på politikerna än vad enbart saklig opinionsbildning förmår. Deras allians med den humanitära asylopinionen är ohelig.

Assar Lindbeck har påpekat: ”Ett rikt land som Sverige med nio miljoner invånare i en värld med många miljarder fattiga kan omöjligen ha fri invandring. Det måste ha en restriktiv invandring. Och den måste vara väldigt restriktiv om man ska skydda löner och välfärdssystem i rika länder.

Nyliberalernas agenda är den rakt motsatta till vänsterblockets, som också har propagerat för en ohämmad asylpolitik. På ett vis har nyliberalerna varit smartare än vänsterblocket då den ohämmade asylpolitiken faktiskt rivit ned och kommer fortsätta riva ned välfärdssystemet, medan vänstern inte insett att deras asylpolitik ofelbart kommer erodera den välfärdspolitik de själva så hett omhuldar. Om vi så vill, nyliberalerna har lurat skjortan av aningslösa och välmenande medlemmar från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

Skulle nationalister och konservativa politiker kunna samarbeta med liberaler? Den klassiska liberalen John Stuart Mill betonade att nationen var grunden för ett fungerande samhälle med rättsväsen, välfärd och en fungerande kapitalistisk ekonomi. Man kan i princip påstå att han var nationalliberal. Övriga klassiska liberala förgrundsgestalter ger besked i samma riktning. Så svaret är givet. Ja, med klassiska liberaler, absolut INTE med nyliberaler.

Annonser
Det här inlägget postades i Ideologi - politik, Immigrationspolitik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kan nationalister och konservativa samarbeta med liberaler?

  1. LanceLindqvist skriver:

    Amen

  2. LanceLindqvist skriver:

    Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s