Skall politiker styra konsten?


Medier som DN och Sydsvenskan reagerade på att Sverigedemokraterna Stockholms läns landsting gått ut och kritiserat de omtalade bilderna på Slussens tunnelbanestation, bilder av Liv Strömquist föreställande menstruerande kvinnor. Enligt artikeln i Sydsvenskan anser Sverigedemokraterna att bilderna är stötande och passar inte in i en offentlig miljö. SD ger förslag på betydligt behagligare konst med historisk anknytning. Enligt samma artikel anser Strömquist att politiker inte skall lägga sig i konst och att det är viktigt att skildra människors erfarenheter. Hälften av mänskligheten har erfarenheter av menstruation enligt Strömquist. Till det kan jag bara svara att hela mänskligheten har erfarenhet av att bajsa, jag anser ändå att det är osmakligt att skildra det som konst i en hårt frekventerad offentlig miljö.

Liv Strömquist menstruation

Frågan om politiker skall lägga sig i konst är betydligt mer komplicerad än vad Strömquist, DN och Sydsvenskan vill påskina. För det första är den offentliga konsten i tunnelbanan skattefinansierad. Politiker måste ju ta ansvar för vad som sker med skattepengarna, speciellt i offentliga miljöer.

Tunnelbanestationen i Slussen är också en offentlig miljö där hundratusentals människor passerar varje dag. Där passerar turister som kanske får sitt första intryck av Sverige, där passerar gamla människor som är uppfostrade i en helt annan moral än den som i dag råder på Södermalm. Där passerar skolbarn liksom djupt religiösa människor. Skall politiker inte få sätta några ramar för den konst som då sätts upp i denna offentliga miljö, konst som dessutom är skattefinansierad? Jag menare att detta är orimligt. Det handlar inte om att politiker styr konsten, det handlar om att politiker ser till att en viss hänsyn tas till olika grupper i den offentliga miljön.

Sedan kan man spekulera i att människor som tyckte det var jättebra att statyn över Rober E Lee i Charlottesville skall rivas, i ett annat sammanhang med full emfas skriker att politiker inte skall lägga sig i konsten. Eller är det bara ”fel” konst politiker skall få ha åsikter om? Ifall någon konstnär skulle måla nationalromantiska motiv på T-centralens tunnelbanestation, skulle samma principer om den konstnärliga friheten även gälla då? Det är ingen risk att kulturförvaltningen Stockholms läns landsting skulle anlita en konstnär som skulle uppföra nationalromantiska motiv i en offentlig miljö. Alla i det politiska systemet vet vad som gäller, och alla vet att alla vet vad som gäller.

Robert E Lee

Konstnärskollektivet i vårt land hyser i huvudsak vänsterliberala åsikter rent politiskt. Är konsten fri kommer den självklart att få en sådan politisk inriktning. Det gör inte så mycket eftersom samma politiska spektrum inte vinner några röster på denna konstnärliga vinkling i de allmänna val vi har. Däremot kan t.ex. vi som är konservativa vinna röster genom att kritisera de värsta utslagen för denna konst. Och det tycker jag vi skall göra. Oavsett detta har styrande politiker ansvar för hur skattemedlen används i offentliga miljöer. Samma politiker har också ansvar för den bild turister får av vårt land samt att hänsyn tas till skilda samhällsgrupper.

Annonser
Det här inlägget postades i Demokrati, Lokal politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s