Påverkan från främmande makt i valrörelsen


I dag såg jag en tweet från SÄPO om att främmande makt kan tänkas försöka påverka det svenska valet i höst. Jag har sett flera sådana artiklar på senaste tiden och hört detta från våra allmänna medier. Informationen har varit ganska rejäl kring påverkansoperationer från främmande makt i valrörelsen. Ibland har man som Inblick direkt pekat ut Ryssland som potentiell källa till dessa syops eller påverkansoperationer. I andra fall pekar man inte ut någon makt, men alla vet att det handlar om Ryssland.

Jag utesluter inte påverkanskampanjer från Ryssland självklart. Jag har i själva verket ingen aning om vad som händer inför valet på olika fronter och vad utländska makter kan ta sig till. SÄPO har väl kanske någon koll på detta, vad vet jag? Men trots denna ganska omfattande information, bl.a. från SR och SKL är det aldrig någon som yppar sig om vilket motiv främmande makt t.ex. Ryssland skulle kunna tänkas ha. Vad skulle de tänkas kunna vilja uppnå? Vem skulle de kunna tänkas vilja påverka? Hur skulle de gå till väga? Skall vi skydda oss mot påverkanskampanjer är det en enorm fördel om vi har något som liknar svar på dessa frågor. Ingen verkar heller tänka på att ställa dessa frågor.

Motivet? Ja det enda motiv Ryssland kan tänkas ha är att vi håller oss utanför NATO, för det vill de utan tvekan. Men det finns redan en majoritet mot ett NATO-medlemskap. Varför gå in och röra i det? Och vilka skulle de påverka? Moderaterna? Liberalerna? Det måste ju vara en totalt dödfödd uppgift. Ryssland sägs också vilja splittra Sverige politiskt. Men just detta har vi ju gjort själva, med immigrationspolitiken. Ryssarna klarar det inte bättre än så, det är omöjligt.

Vem och hur skulle de påverka? Med ”troll” på twitter? Alla våra sociala medier vimlar av troll och det är ett halvtidsjobb att blocka och hålla dem ifrån sig. Men omöjligt är det väl inte såklart. Själv darrar jag direkt inte inför statskontrollerade troll när jag mött alla sorters infantila idioter sedan början på 2000-talet när bloggarna blev populära. Att professionella politiker skulle låta sig påverkas av troll på twitter ser jag som omöjligt. Då har de definitivt fel yrke. Sedan undrar jag hur sådana operationer skall kunna lyckas i ljuset av att SD hade hela medie-Sverige emot sig inför valet 2010, SD kom in i riksdagen ändå. Valet 2014 hade SD fortfarande hela Sveriges medier emot sig, partiet dubblades ändå. Är en rysk trollfabrik bättre än hela medie-Sverige?

Det som oroar mig lite är att så få ställer frågor kring uppgifterna om påverkanskampanjer. Just de frågor jag ställde till SÄPO på twitter tycker jag borde vara naturliga följdfrågor.

Annonser
Det här inlägget postades i Försvar, Juridik. Bokmärk permalänken.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s