Ett nationalistiskt Europa, inte ett liberalt, byggde upp det välstånd Björklund talar om


Björklunds tal i Almedalen handlade till stor del om SD, vilket inte är konstigt taget i beaktande hur det politiska landskapet och opinionsläget för tillfället ser ut. Att Björklund som ledare för Liberalerna angriper SD hör liksom till i en valrörelse. Han skulle begå tjänstefel om han inte gjorde det. Det man kan kritisera är den låga, rentav lögnaktiga nivå han höll i sitt tal.

Björklund påstod i sitt tal att nationalismen orsakat historiens största katastrofer, och syftade då på bl.a. nazismens framfart. Felet var bara att det inte var nationalism som stod bakom dessa katastrofer, knappast någon genomtänk ideologi alls. Dock är det sant att socialism har orsakat stora katastrofer, som t.ex. i Pol Pots Kambodja. Björklund blandar bort korten på ett ganska skickligt sätt här.

Björklund säger vidare att de nationalistiska regeringar vi har i Europa i dag ”avskyr de värderingar om öppenhet som dominerat liberala värderingar de senaste 30 åren”. När det gäller Sverigedemokraterna så finns det ingen som vänder sig emot en fri press. En fri press som kanske hade varit så fri att den belyst problemen med invandring lite tidigare än den faktiskt gjorde. SD vill alltså ha en ännu friare och öppnare press än vad Björklund vill. Den enda ”öppenhet” SD och en rad andra nationalistiska partier inte vill ha är vidöppna gränser där strömmar av migranter fritt kan välla in.

Björklunds oneliner om nationalism var ”nationalister bygger murar, liberaler bygger broar”. Nu var ju inte Sverige omgiven av någon mur innan vi gick med i EU, vi hade gränskontroller. Människor kunde fritt, med giltigt pass, röra sig i hela Europa innan vi gick med i Björklunds EU. Ja, Björklund var tvungen att smuggla in en trådlös telefon på den tiden. Vi nationalister i dag lovar Björklund att han skall få ta in vilken telefon han vill genom de effektiva gränskontroller vi vill upprätta. T.o.m. några flaskor vin och öl skall han få ta med sig.

Björklund går över anständighetens gräns när han svartmålar både nationalism och SD. När jag var ung, innan vi gick med i EU, reste jag genom hela Europa med ett s.k. tågluffarkort. Jag hade inga problem med att visa upp mitt giltiga pass. Det gick lättare att resa mellan Tyskland och Frankrike då, än vad det ofta är i dag att ta sig in till Stockholms central med vårt liberala havererade pendeltågssystem. Enligt Björklunds definition på nationalism var hela Europa nationalistisk när jag var ung. Inget land hade accepterat okontrollerade flyktingströmmar över sina gränser på den tiden. Det leder till slutsatsen att det inte var ett liberalt Europa som byggde upp det välstånd vi nu åtnjuter, utan ett nationalistiskt Europa. I alla fall ett nationalistisk Europa enligt Björklunds definition.

Annonser
Det här inlägget postades i Ideologi - politik, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s