David Baas är själv ansvarig för den utveckling han beklagar


Väl hemma från Politikerveckan i Visby kan jag kontrollera det som David Baas sa till mig när jag under buller och en del kaos gick på färjan till Visby i fredags. Baas ringde upp och sade att det som stod i mitt gamla kompendium [timestamp 23 maj 2009] om medieträning inte fanns med i boken Medietränad, där jag i princip hämtade allt material från för kompendiet. [Länk Expressen]Det som stod i mitt kompendium var följande:

1. Intervjun över? – Ingen intervju är över förrän journalisten gått sin väg. Många journalister stänger inte av kamera eller bandspelare förrän han gått in i sin egen bil. Att slappna av för tidigt och säga vad man egentligen tycker efter en intervju är ett misstag några fått betala sin karriär med.”

Det är lätt att reagera på uttrycket ”egentligen tycker”. Är man företrädare skall man självfallet hålla sig till partilinjen. Om jag vill att alla friskolor av en viss religiös inrikting skall förbjudas, men partilinjen föreskriver något annat (vilket den gör i detta fall) så får jag i alla fall hålla mig till partilinjen under en intervju. Dessutom förstår de flesta att ”egentligen tycker” är en omskrivning för att babbla om allt mellan himmel och jord. Låt oss vara ärliga här. Att babbla om allt mellan himmel och jord som sverigedemokrat under en intervju med Baas är en katastrof, eftersom vinklingarna och tolkningarna obönhörligt kommer gå i en riktning, vilket precis alla på denna jord vet. Om inte annat så är Baas artikel om mig ett bevis på detta i sig själv.

Baas sade att varningen om att intervjun inte är över förrän journalisterna gått sin väg, inte står med i boken Medietränad. På sidan 155 står det:

Efter någon timmes samtal med en journalist är det lätt att man börjar känna sig avslappnad. Det är då tungan börjar slinta. Men en journalist gör inte skillnad på det som sägs i förtroende och det som sägs under själva intervjun. Är det en nyhet så är det. Oavsett om det sägs när blocket och pennan är nedstoppad och ni säger adjö i receptionen.

På sidan 223 står det

När kameran sedan är avstängd gäller det att inte slappna av och tro att det är över. Så länge det finns journalister i närheten ska man betrakta det som att intervjun fortfarande pågår

Jag skrev ju med mina egna ord, men själva situationen är ju den jag skrev om i kompendiet. Avgör själv om Baas eller jag hade rätt i frågan. 

Jag får intrycket av att Baas är sur för att vi överhuvudtaget medietränar våra företrädare. Jag kan hålla med om att dagens politiker, och speciellt proffspolitiker på sätt och vis är för medietränade. Ingen vågar sticka ut, ingen vågar ta ut svängarna. Det är ett demokratiskt problem, precis som sades i programmet ”Hotet från demokratin”. Medierna och journalister som Baas är i högsta grad delaktiga i denna trista utveckling, då de låter politiker löpa gatlopp om de tar ut svängarna två millimeter för mycket. Journalisterna själva är i högsta grad ansvariga för den utveckling de nu själva beklagar.

Annonser
Det här inlägget postades i Media, Yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s