Hade Jimmie Åkesson rätt om Public Service?


Det goda med Jimmie Åkessons numera berömda uttalande om P3 är att ett embryo till diskussion om Public Service oberoende startade. Den diskussionen bör fortsätta, oavsett på vilken sida olika debattörer ställer sig i frågan. Att Public Service själva påstår att de är oberoende är kanske ingen överraskning. Att partier och intressen som stryks medhårs av Public Service ställer sig på mediebolagets sida är inte heller förvånande. Mer förvånande är att partier inom Alliansen, främst M och KD, inte reagerar starkare på SR:s och SVT:s vänsterinriktning. Återigen för SD gå i frontlinjen, sedan, när slaget nästan är vunnet, kommer väl andra partier lommandes efter.

Det är sant att Public Service styrs av en till synes oberoende förvaltningsstiftelse. Där sitter en del riksdagsledamöter, också en från SD (Oscar Sjöstedt). Varför har man inte ansträngt sig för att tillsätta dessa poster med kompetenta men så lång möjligt, politiskt oberoende personer? Den större frågan är dock anställningarna inom de enskilda bolagen under förvaltningsstiftelsen. Styrelserna och ordförandena för bolen har åtminstone implicit makt över anställningarna i de olika bolagen. Hur kan det komma sig att man fortsätter anställa medarbetare med uppenbara vänstersympatier när det redan finns en överrepresentation av medarbetare med dessa sympatier?  Kent Asp har ju konstaterat denna övervikt i en undersökning från 2012, här sammanfattning Asps undersökning.

En pikant detalj i sammanhanget är att professorn i journalistik, Jesper Strömbäck, erkänner att det råder en kraftig övervikt av vänstersympatier bland journalistkåren. Men med hänvisning till Kent Asp påstår han att det inte påverkar journalistiken. Vilket Asp själv motsäger i denna artikel från Aftonbladet.

Exemplen på att främst SR anställer folk med utpräglade vänstersympatier är oändliga. En toppkandidat för Vänsterpartiet anställdes på P4 Värmland. Ett beklagligt misstag, men ett misstag som nog inte hade hänt om partitillhörigheten varit SD, eller vad tror ni? Magasinet Neo skriver om Athena Farrokhzad och Kakan Hermansson. Saken är den att det finns hur många ”Kakan Hermansson” som helst på SR. Strunt i SD och Alliansen, hur många i Sveriges befolkning kan känna igen sig i en ”Kakan Hermansson…på något sätt? Inte så värst många. Varför då kära Public Service, anställa en massa Kakan Hermansson?

Joakim Lamotte som arbetat 15 år på SVT bekräftar också bilden av ett Public Service som är kraftigt vänsterinfluerat. Till och med SvD-journalisten Malin Ekman medger att ” nyhetsmedierna av tradition befinner sig på GAL-sidan i GAL–TAN-skalan.” Ekman avslutar stycket med att ” diskussionen måste fortsätta”, vilket är hela min poäng här. Varje kritik mot Public Services vänstervridning kan och skall inte försvaras med att ”SD vill styra medierna som man gör i Ungern”. Det vill SD inte alls och vi har ett verkligt problem inom Public Service som bör diskuteras med sakliga argument.

Med det sagt så vill jag att vi även i fortsättningar har kvar Public Service i vårt land. Den tjänar många konstruktiva intressen, bara den får rätsida på sin verksamhet. Som positivt exempel kan nämnas SVT:s nyhetsredaktion vilken jag uppfattar som opartisk och oberoende, precis som Public Service skall vara. Innebär det att de inte granskar SD som andra partier? Alls icke, som alla vet.

Annonser
Det här inlägget postades i Media och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s