Nej Hellmark Knutsson, jag vill inte att forskningen skall styras som i Ungern, utan som i Norge


Efter en intervju med SVT som var ungefär 40 minuter lång recenserade sedan SVT en liten del, den del som skulle väcka debatt såklart. Statsrådet Hellmark Knutsson (S) har gått till storms mot det jag sa i intervjun, vilken väl var meningen från början får man förmoda. Dock så missuppfattar Hellmark Knutsson det jag sade, det är ju valrörelse gudbevars. Så här säger Hellmark Knutsson.

” – Det är obehagligt att höra SD:s företrädare säga att han tycker att han ska kunna gå in och bedöma vad som är vetenskap och inte.”

Politiker måste få reagera på uppenbara konstigheter när det handlar om miljardbelopp av skattebetalarnas pengar. Andra aktörer gör ju det. Skall vi inte få agera på det andra inom akademin finner märkligt? Jag reagerade som många andra på att doktorsavhandlingen ”Rum, rytm och resande: Genusperspektiv på järnvägstationer” blev godkänd och har lite svårt att se vetenskapen i denna avhandling. Men ok, vi politiker skall inte uttala oss, så jag gör inte det. Lärosätena får fortsätta med denna typ av forskning. Vidare Hellmark Knutsson.

” Helene Hellmark Knutsson (S) ser en koppling mellan Robert Stenkvists uttalanden och länder med mer auktoritär ledning.

– Det är ju sådant som vi ser i länder med mer auktoritär ledning där man vill styra lärosäten och forskningen för att driva en annan politik än det som vetenskapen eller forskningen lägger grund för.”

Nej, precis tvärt om. Jag vill ju att forskningen just vilar på vetenskaplig grund, utan att politikerna styr. Det är ju det jag vill. Politikerna styr ju nu genom det nationella sekretariatet för genusforskning som Arpi skrivit om här. I samma artikel beskriver Arpi hur politisk styrning sker genom anslagen från t.ex. Vetenkapsrådet och Forte. Det är alltså råd som delar ut anslag och avslår anslagsansökningar. Regeringen styr också genom sina regleringsbrev, där ett av breven påtalar just en önskan om genusperspektiv inom lärosätena.

Jag har talat med högskolerektorer som helst vill slippa genuslitteratur i sina kurser. Men de tvingas i alla fall ha med denna litteratur. Detta Hellmark Knutsson, kan inte på något sätt vara i enlighet med den akademiska frihet du säger dig värna om, det är snarare jag som värnar den.

Nej Hellmark Knutsson, jag vill inte ha en styrd forskning som i länder med mer ”auktoritär ledning” (som om inte genusdirektiven vore autoritära nog). Jag vill ha det som i Norge, där de sände programmet Hjernevask. En kritisk granskning av forskningen av norsk TV. Svensk TV är snarare kritisk till de som är kritiska till någon del av forskningen. Efter att Hjernevask sänds i norsk TV stramades forskningspengarna in betydligt till genusforskningen i Norge. Nej det är inte politikernas jobb att avslöja och påverka undermålig forskning, det är lärosätena själva i första hand som skall göra detta. Och i andra hand skall t.ex. medierna som i Norge göra det. Jag väntar ivrigt på att SVT skall vara lika kritisk som norsk TV till vad ett antal av miljarder av skattebetalarnas pengar går till, jag har bara svårt hålla käften under tiden.

Annonser
Det här inlägget postades i Ideologi - politik, Sverigedemokraterna, Utbildning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s