Anders Borg – finansministern


Om bakgrunden till Reinfeldts ”öppna era hjärtan” tal.

Förre finansminister Anders borg har skrivit en tämligen tjock bok om sin tid som Reinfeldts finansminister. Borg skriver i boken att han främst vill hålla på med ekonomiska och företagsfrågor utanför politiken, men att han ser sina två inhopp i politiken som en slags värnplikt för landet. Gott så, men om nu Borg anser att han gjorde värnplikt för landet, varför hanterade han och Reinfeldt immigrationskrisen, som var under uppsegling sommaren 2014, så erbarmligt dåligt?

Vissa svar ges i boken. Dels påtalar Borg den olycksaliga uppgörelsen mellan M och MP. Den utgjorde grunden för hela krisen kan man säga. Men även inom Alliansen fanns det stort tryck att öppna alla dörrar. Samtidigt ville dessa partiledare i Alliansen inte skära ner på några bidragssystem för att finansiera uppenbara kostnadsökningar. Så här skriver Borg på sidan 343 i boken.

”Vi insåg att Jan Björklund, Göran Hägglund och de övriga partiledarna inte skulle acceptera åtstramningar av bidragssystemen på väg in i en valrörelse. Därmed skulle det bli nödvändigt att skala ner reformambitionerna, inte minst ambitionen att sänka skatterna, och ta fram förslag om budgetförstärkningar.”

Därefter skriver Borg om bakgrunden till Reinfeldts berömda ”öppna era hjärtan” tal.

”Det var nödvändigt att få väljarna att förstå att migrationskrisen skulle bli utmanande för Sverige och att reformutrymmet nu hade ändrats radikalt”

På sidan 344 skriver Borg vidare

”Sverige, Tyskland och andra länder tvingades ställa upp, men det var också viktigt att poängtera att denna humanitära insats skulle kosta betydande summor för skattebetalarna”.

Detta är alltså bakgrunden till Reinfeldts ”öppna era hjärtan” tal. Man såg vad som skulle komma, men inga skärpningar av asylreglerna var ens i åtanke. Nåja, så här i efterhand skriver Borg trots allt, [sid 344].

”Det hade varit naturligt att strama åt regelverket när kostnaderna galopperade, men då var det ännu politiskt omöjligt givet samarbetet med Miljöpartiet”

Ja, det samarbetet var nog inte så smart, men det var väl på Reinfeldts initiativ har jag för mig. Fram till hit har jag som läsare ändå förstått vad som hänt. Det Borg skriver stämmer med minnena av krisen. Sedan kommer chocken, på sidan 345. Här tvivlar jag som läsare på mina sinnen. Så här skriver Borg.

”Inom Kristdemokraterna, Folkpartiet, Centern och även Moderaterna fanns vid denna tidpunkt ett starkt tryck på att göra flyktingpolitiken än mer generös.”

Ännu mera generös än vad den redan var? Ännu mer generöst regelverk än det som skapade hela asylkrisen? Kunde regelverket ens bli mer generöst utan att vi talar om fri invandring? Hur ser verklighetsbilden ut för våra politiker som kommer från Karesuando och Maramö. Har de ingen susning alls om hur det ser ut i landet? Här någonstans börjar man tappa tron på människan, i alla fall att vi kan ha blåögda politiker från stängda villakvarter i Djursholm eller idylliska småbyar i Småland. Vi kan inte ha ett system där de mest naiva verklighetsfrånvända människorna besätter de högsta politiska posterna, bara de kan uttala frasen ”alla människors lika värde”.

 

Det här inlägget postades i Idioti, Immigrationspolitik. Bokmärk permalänken.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s