Alla har en egen strategi mot corona-epidemin – men den bästa strategin är den enklaste, som vi ALLTID borde följa


Ingen tvekan om att vi i Sverige, Europa och delar av övriga världen står inför en mycket allvarlig kris i form av den pandemi av covid-19  som drar över världen. Äldre och sjuka som blir smittade riskerar att dö. De ekonomiska effekterna är förfärliga med företag som gått i konkurs och många fler som riskerar att gå i konkurs, inom en snar framtid.

Sverige är inte hårt drabbat jämfört med vissa andra länder i Europa som Italien och Spanien. I USA har kurvan med registrerade smittade tagit en oroväckande fart och där ser vi en klassisk logisk kurva, som alla epidemier utvecklas efter om inga åtgärder sätts in. Även om bara en begränsad grupp testas i Sverige, så ser man ändå en utvecklingskurva. Sannolikt testas begränsade grupper även i andra länder, vilket man åtminstone kan skönja i kvoten avlidna och antalet registrerade smittade.

Att Sverige än så länge ligger förhållande bra till betyder inte att kurvan plötsligt inte kan peka brant uppåt. Det finns nog stor risk att spridningen kan ta fart på allvar även här. Men hitintills pekar väl det mesta på att Folkhälsomyndigheten inte varit helt fel ute i sina rekommendationer. De skall ju var de utbildade och erfarna experterna på området. Detta till trots så gjorde Tegnell och framför allt Karin Tegmark Wisell pinsamt felaktiga uttalanden i början av smittspridningen i Sverige. Nåväl, det rör sig om ett helt nytt virus och det vi glömmer är att ingen såg vad som komma skulle. Här kan vi med fog säga att ”vi såg det inte komma”. Jag gissar att ingen av västvärldens experter riktigt såg utvecklingen när virusepidemin tog fart i Wuhan. Och vilka skulle vilja byta ut Folkhälsomyndigheten mot motsvarande myndighet i Italien eller Spanien? Inte jag.

Tyvärr så kritiseras den förda strategin mot pandemin från alla möjliga och omöjliga håll. Alla kliver plötsligt fram och vet exakt vad för fel Folkhälsomyndigheten gjort och vilka rekommendationer den skulle gett i stället. Inte bara ”vanligt folk” utan också diverse kändisar och människor som är experter på helt andra områden  kliver fram och säger sig veta vad regeringen och Folkhälsomyndigheten skall ta för beslut. Vad har det tagit åt folk egentligen? Ingen normal människa skulle knuffa undan en kirurg under pågående livshotande operation för att själv visa hur man hanterar en skalpell (Wittgenstein gjorde faktiskt det, och opererade sig själv för cancer, men han var långtifrån normal).

Däremot har varken jag eller andra sett till den organiserade desinformationskampanj som sägs förekomma från vissa stormakters håll. Det verkar bara vara SÄPO och Patrick Oksanen som ideligen hittar dessa illustra kampanjer. Om nu de flesta vanliga nätanvändare aldrig ser röken av dessa ”psyops” så kanske de, enligt enklare logik, inte har någon effekt och spelar mindre roll. Större roll spelar nog alla de nätaktivister som kommer med de mest fantastiska teorier om coronaviruset och alla kändisar med egna recept på hur viruset skall bekämpas. Samma tidningar som med entusiasm rapporterar om utländska psyops publicerar gärna artiklar av kända personer med frånvarande kunskap om mikrobiologi, där de mycket detaljrikt talar om hur samhället skall sköta corona-epidemin. Nu kanske detta ändå skall överlåtas åt de som är utbildade och har kunskap på området.

När Sverige och övriga västvärlden är i en sådan allvarlig kris som denna pandemi orsakat så är det inte läge att sprida misstro, splittring och undergräva samhällets fundament som myndigheter och experter (ja de gjorde allvarliga felbedömningar i början av smittspridningen). Det är av största vikt att vi alla hjälps åt att klara av krisen och komma någorlunda helskinnade ut på andra sidan. I grunden är råden mycket fundamentala och självklara, t.ex. ”stanna hemma om du är sjuk”, ”tvätta händerna” och ”nys inte rakt ut och smitta tio andra personer när du är på pendeltåget”. Många av dessa råd gäller även när epidemin dragit över och klingat av, hör till vanligt folkvett. Avslutningsvis vill jag belysa det Johan Giesecke sade i en TV-studio för ett tag sedan, ”om alla följde dessa fundamentala råd (stanna hemma när du är sjuk, nys inte folk i ansiktet m.m.) skulle epidemin avstanna helt utan andra åtgärder från samhällets sida”. Värt att tänka på.

Det här inlägget postades i Idioti, Sverige. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Alla har en egen strategi mot corona-epidemin – men den bästa strategin är den enklaste, som vi ALLTID borde följa

  1. Erik Gustafsson skriver:

    Betyder en ”logisk” kurva i andra stycket en logaritmisk kurva?

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s