Coronapandemin – Kinesiska bondgårdar är rena virusfabriker


Hade alla de mikrobiologer och andra epidemiexperter som verkar veta exakt hur corona-pandemin skall bekämpas, yttrat sig innan den senaste pandemin, hade de gjort verklig nytta.

Nästan alla nyhetsinslag domineras i dag av corona-pandemin, eller av pandemin covid-19 (viruset sars-cov-2) som de mer initierade säger. Utbrottet började i Kinesiska Wuhan och att epidemin var allvarlig förstod nog de flesta, åtminstone när TV visade bilder där de svetsade igen dörrarna för familjer som var smittade. Dödstalen steg snabbt i Kina. Kort därefter spred sig smittan till Sydkorea och Iran. När Sydkorea verkade få bukt med smittan drog nog många epidemiologer i väst en lättnadens suck. Jag trodde inte vid detta tidpunkt att Europa och väst skulle bli särskilt hårt drabbad. Det trodde inte många svenskar eller andra européer heller, vilket bäddade för den Italienska tragedin.

Första europeiska land som blev drabbat var Italien. I början tog nog inte ens de Italienska myndigheterna smittan på allvar. Det skulle de gjort. Smittan spred sig som en löpeld i Italien. Och efteråt har vi förstått att Italiens kultur och demografi var som gjord för en katastrof. Sverige (och säkerligen en del andra europeiska länder också) hade turister i Italien. En del reste farhågor för de hemvändande Italienturisterna. Skulle de sprida smittan i Sverige? Tegnell tillbakavisade farhågorna, men nästan sövande självsäkerhet. Ingen fara, om de som har sjukdomssymtom stannar hemma. Nu var viruset smittsammare och lömskare än vad Tegnell och Folkhälsomyndigheten antog. Eller så visste det att smittan var oundviklig och att inga sådana åtgärder skulle hjälpa. Men förmodligen underskattade både svenska experter och alla andra europeiska experter viruset Covid-19. Och ändå, har forskare världen över länge, länge varnat just för pandemier som Corona-pandemin. Nu var den här!

Vi måste komma ihåg att coronaviruset är ett relativt nytt virus, detta trots att en del andra epidemier har utgjorts av likande corona-liknande virus (i själva verket finns det en rad epidemier där viruset kallats för just corona). Det nya med just denna variant av corona-virus verkar vara smittsamheten. Sannolikt tog just denna smittsamhet världens forskare med överraskning. Vi minns uttalanden från Tegnell och FHM som definitivt inte har åldrats med värdighet. AB 6 marsSverige har nu 137 personer som smittats av coronaviruset. Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att antalet svenska fall kan ha nått en kulmen.”. Som vi alla vet nu så nåddes inte kulmen den 6:e mars. Sannolikt var Tegnells uttalande den 2:a februari också helt felaktigt. Det gällde de hemvändande Italienresenärerna, där Tegnell fällde yttrandet ”Risken att smittan skulle kunna spridas i Sverige med den här gruppen är helt obefintlig”. Med det sagt visste få i västvärlden hur smittsamt denna pandemi faktiskt var.

Taget i beaktande hur smittsamt Covid-19 faktiskt är, kanske FHM ändå landade ganska rätt till slut. Epidemin går inte att stoppa med mindre än att ”flockimmunitet” har uppstått. Många experter, även inom området, har kritiserat regeringen och FHM, all möjlig kritik har framförts, än har vi stängt ner för lite, än för mycket. Vilket leder oss till slutsatsen att vilken väg Tegnell och FHM än tagit, hade kritiken varit massiv och sått i direkt korrelation till antalet formella och självutnämnda experter (hoppas inte jag själv räknas in i denna grupp nu). Svaret vem som gjorde rätt eller fel kommer vi inte få förrän pandemin har klingat av. All nuvarande statistik är ytterst osäker och varierar från land till land. Med det sagt, kan vi slå fast tre säkra saker redan på detta tidiga stadium.

  1. Vår beredskap har varit urusel. Det var ett gigantiskt misstag att göra oss av med våra beredskapslager och andra lager.
  2. Vi har varit helt oförberedda på att katastrofer kan komma även till vårt trygga land. Forskare och experter har t.ex. varnat för dödliga pandemier i årtionden. De har samfällt sagt att de kommer, frågan är bara när. Ingen ansvarig myndighet (i hela västvärlden) har tagit detta på fullt allvar. Inte ens när pandemin var i antågande trodde västvärldens experter på att det var en pandemin av den kaliber som experterna så länge varnat för.
  3. Världens alla kulturer är självfallet lika mycket värda, men den kinesiska matkulturen är sjukdomsalstrande. Förutom de kinesiska matmarknaderna, som belysts i media, så är kinesiska bondgårdar rena virusfabriker där de blandar gäss och grisar. Just gäss och grisar verkar utgöra en särskild fara för just virusmutationer. Och trots att vi ogärna vill se det, så är människan och grisen väldigt lika rent fysiskt.

Alla de yrvakna experter som nu kritiserar vidtagna åtgärder till höger och vänster. Ni skulle vaknat för länge sedan och kritiserat vår bristande beredskap. DÅ hade ni gjort verklig nytta. Nu gäller det trots allt att vi gemensamt tar oss igenom denna allvarliga kris och att vi samfällt har ett gemensamt fokus att klara av detta. Det kommer bli tufft, inte minst ekonomiskt, men självklart kommer vi ut på andra sidan av detta också.

Det här inlägget postades i Corona, Sverige och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Coronapandemin – Kinesiska bondgårdar är rena virusfabriker

  1. Peter N. skriver:

    Klargörande bara:
    Vad är covid-19?
    Covid-19 är det officiella namnet för _sjukdomen_ som orsakas av det nya coronaviruset SARS-CoV-2 (SARS-coronavirus-2). Covid-19 står för coronavirus disease 2019.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s