Fatema Khavari är ett levande bevis för hur vansinnig vår asylpolitik är


Kvartal avslöjar den penibla historien om att Fatema Khavaris pass och kortbevis om uppehållstillstånd använts olagligt av en helt annan person, i ett försök att ta sig från Turkiet till Spanien. Khavari påstår att hon blivit bestulen av en människosmugglare när hon var på besök i Iran. Handlingarna visade sig inte vara spärrade, trots att Khavari påstår sig anmält handlingarna försvunna. Det finns flera hål i Khavaris berättelse, men det är uppenbart att vi har ett stort problem med att svenska handlingar används olagligt runt om i världen. De svenska passen är svåra att förfalska, vilket gjort att de svenska korten med uppehållstillstånd används för att olagligt resa till Schengenområdet. Enligt Kvartal visar Migrationsverket inte ta särskilt allvarligt på att deras handlingar används olagligt.

Inte heller svenska myndigheter eller regeringen tycks ta det ökande missbruket på allvar. Små åtgärder med stor effekt vidtas inte, trots påtryckningar från polisen.

”Tre svenska gränskontrollsambandsmän – en i Turkiet, en i Grekland och en i Etiopien – skulle enligt Patrik Engström vara en oerhört effektiv och förhållandevis billig åtgärd.

Så varför genomförs den inte?

Det är inte en prioriterad kostnad.”

Förutom det uppenbara med problemet och ignoransen med den olagliga hanteringen av de svenska handlingarna så kan man reflektera över vår asylpolitik, återigen. Khavari har gjort sig känd som en näst intill fanatisk förkämpe för en generösare migrationspolitik. Hon har i SVT sagt att de som inte får permanent uppehållstillstånd ”dör psykiskt”, detta efter att hon påstått något i stil med att en stringentare immigrationspolitik är lika med att döda de asylsökande. Samtidigt har Khavari besökt Iran i två månader, det land hon emigrerat ifrån.

Det är orimligt att människor som fått asyl frivilligt åker tillbaka till det land de fått asyl för att permanent lämna. Det är inte orimligt att de åker tillbaka till sitt forna hemland i sig, men det är orimligt att de fått asyl. Hemresorna visar att asyl getts på felaktiga grunder. Visst är det så att någon nation kan ha bytt regeringen, och en semester i sitt forna hemland plötsligt blivit möjlig. Men dessa specialfall är extrema undantag och gäller inte Iran. De senaste regeringarna vi haft i vårt land måste vara medvetna om att Sverige fört en oerhört slapphänt asylpolitik, men inga skärpningar av densamma är i sikte. I stället är det småpartierna MP och V som tillåts styra kanske den viktigaste enskilda fråga för Sverige som nation. Den förra alliansregeringen med Reinfeldt hade tom denna politik som uttalat mål.

Hela historien med Khavari sätter vår kriminellt slappa politik både vad gäller svenska handlingar och immigration, i blixtbelysning. Detta är dock ingenting regeringen kommer ta någon större notis om. Socialdemokraterna kommer säkert presentera en stramare migrationspolitik inför nästa val. Frågan är hur trovärdigt detta är, taget den senaste tidens politik med amnesti för ensamkommande för gymnasieelever och frånvaro av strikta förslag på asylområdet. Skall Socialdemokraterna ha minsta trovärdighet på området måste de agera innan valet och göra sig osams med Miljöpartiet. Det är en högoddsare att så kommer ske.

Det här inlägget postades i Immigrationspolitik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fatema Khavari är ett levande bevis för hur vansinnig vår asylpolitik är

  1. Tage Sundin skriver:

    Ska man skratta eller gråta över den svenska asylinvandringspolitiken som, förefaller det, utvecklats från komedi till fars och numera som tragedi??!!

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s