Genusdoktrinen del 1


Jag har börjat läsa Genusdoktrinen av Ivar Arpi och Anna-Karin Wyndhamn. Som förväntat får man vid läsning ta del av rena vansinnigheter. Den numera ganska välkända Hesslow-affären är en sådan fullständigt orimlig händelse. Läraren Hesslow med lång erfarenhet av både medicin och undervisning (professor samt filosofie doktorsexamen i neurofysiologi 1987) undervisade en studentgrupp i gängse biologisk vetenskap om arv och miljö och påtalade då vissa skillnader mellan män och kvinnor. Ledningen för kursen finner inget anmärkningsvärt i Hesslows undervisning när en missnöjd student hört av sig. Studenten går då vidare till programledningen, där hon får gensvar. Studenten är missnöjd med att skillnader mellan män och kvinnor tas upp, och hon vill i ersätta Hesslows föreläsning med en föreläsning i genuspedagogik. Programledningen menar att det finns risk för diskriminering om inte Hesslow ändrar sin terminologi. Som slutpunkt på affären får Hesslow en reprimand för att ha använt fel terminologi och RISKERAT kränka någon student.

Alla normalt funtade människor förstår hur vansinnigt detta är. Studenter är på lärosätena för att lära sig av mer erfarna och kunniga människor. De är INTE där för att knäppa lärarna på näsan om de inte anammat det senaste inom genusdoktrinen. Studenter kan bli kränka av många orsaker, de kan rentav få hela sin världsbild omkullkastad. Det är just det en god utbildning riskerar att göra med studenterna. Om studenter har en annan uppfattning om t.ex. arv och miljö, får de diskutera detta med undervisningsgruppen och läraren. Det är just vad högskolestudier skall innebära, diskussioner där olika åsikter bryts mot varandra och där läraren förhoppningsvis avgår med segern i de flesta fall. Men det kan ju bli så att en student brädar läraren på sakliga grunder. Grattis i så fall och speciellt grattis om det sker inom naturvetenskapliga discipliner. Då har vi sannolikt en toppforskare i vardande.

Erik Ringmar intervjuas också i boken. Han hade synpunkter på att programansvariga skulle in och bestämma över sina litteraturlistor i en historiekurs. Ledningen ville kvotera in kvinnor i litteraturlistan. Det blev debacle där också och nu låter Ringmar meddela att han fått en halv miljon för att lämna Lunds universitet, vilket han verkar ha gjort med glädje (vilket han kanske gjort tom utan den halva miljonen).

Fram träder en bild i boken där genusteori påtvingas alla och allt inom högskolevärlden. Det likar en fanatisk religiös dogm som inte får ifrågasättas eller kritiseras, då hänger anställningen lös. Nu är ju själva kärnan i ett universitets undervisning och forskning kritik och diskussion. I USA har det gått ännu längre, där anklagades en lärare för att sympatisera med Hitler då hon lät båda sidor av Bill C-16* komma till tals, både kritiker (Jordan Peterson) och de som tyckte den var bra.

Vansinnet med denna genushysteri är värre än vad man faktiskt väntade sig, och jag har bara kommit till sidan 80 i denna bok. Vissa saker är så befängda så jag hoppas att det inte blir ännu värre när jag fortsätter läsa denna bok. Men som sagt, fler delar lär komma. Kvartal har intervjuat Arpi och Wyndhamn, som skrivit boken. Den är också mycket intressant att lyssna på.

  • Bill C-16 är en förordning (eller lag) som stipulerar vilken terminologi man skall använda för att inte kränka någon.
Det här inlägget postades i Feminism, Politisk korrekthet, Utbildning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Genusdoktrinen del 1

  1. Lars skriver:

    Jag håller också på att läsa boken. Det första som fickmig att lyfta ögopnbrynen var när det påstods att många av kvinniorna inom genusbranschen hamnat där inte av nyfikenhet och intresse utan på grund av bitterhet.

    För övrigt får jag intrycket att den offentliga sektorn och deras genusfixering och när högskolor och universitet beslutar om kursliteratur baserat på kön har lett till att den högre utbildningen mest liknar ett dårhus där de intagna styr verksamheten

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s