Vilken falang tillhör du lille vän?


I en nätbaserad skvallerpublikation så har i samband med frågan om ordförandeskapet i SDU Alexander Bengtsson gått ut och försökt återuppliva gamla historiska falanger inom SD. Inför partiledarvalet 2005 fanns de medlemmar i SD som antingen röstade på Mikael Jansson eller det nya stjärnskottet, Jimmie Åkesson. De som röstade på Jansson fick epitetet ”bunkerister”. Nu är det ju knappast märkligt eller på något sätt odemokratisk att det ställer upp två kandidater till en ordförandepost, det är snarast ett bevis på motsatsen, en levande demokrati. Det kan med all logik i världen inte vara mer dramatiskt än att Anna-Karin Hatt och Annie Lööf både ställde upp som partiledare för FP.

Socialdemokraternas rutiner vid tillsättande av ordförande har ju strakt kritiserats av i princip alla politiska läger, t.o.m. socialdemokrater själva kritiserar förfarandet. Tyvärr ser vi att politiska motståndare som Alexander Bentsson maximalt försöker utnyttja fullt naturliga demokratiska processer inom SD för att ge sken av splittring. Den gamla partiledarstriden är för länge sedan över och absolut ingen i SD skulle drömma om att ens nominera någon annan till posten som partiledare än den nuvarande. Bengtssons idéer om gamla historiska falanger är snarare önskedrömmar än något som existerar i verkligheten.

Historisk falang

Jag har med emfas förfäktat principen att alla inom partiet skall arbeta som en hen mot det övriga politiskt korrekta etablissemanget. Internt skall det vara högt till tak och alla skall tillåtas yppa sin åsikt i allehanda frågor. Utåt skall vi stötta och hjälpa varandra. Våra politiska motståndare är de som propagerar för mångkultur, extremliberalism eller flumsocialism (knappt någon propagerar längre för klassisk socialism, så det kan vi lämna därhän). Vi har under sista tiden kommit en bra bit på väg, och inom Stockholms län är vi väl snarast ett föredöme för övriga partiet i frågor som dessa. Desto smärtsammare var det då när en inbjuden talare till vårt årsmöte tackade nej med motiveringen att inte vilja bli förknippad med någon falang. Då är alltså Stockholms län ”bäst i klassen” på att arbeta som ett gemensamt lag och att föra kommunikation med varandra och inte utnyttja media på fel sätt. Min besvikelse är inte att ta miste på.

Självklart fick denna händelse mig att fundera över detta med grupperingar inom politiska partier. I de flesta partier finns olika grupperingar eller falanger som det kallas, om det rör sig om mer stadigvarande grupperingar. I moderaterna finns det både gammelmoderater och ”förnyare” eller de ”Nya moderaterna”, inom Kristdemokraterna finns det minst tre olika falanger, inom SAP finns det enligt vad som säga i en bok av Per Nuder (Stolt men inte nöjd) två starka falanger. Vi vet att det finns minst två falanger inom Folkpartiet och vi anar att det finns två inom Centerpartiet. Så att det finns olika grupperingar är nog något vi får leva med och acceptera. Det kommer alltid att finnas grupperingar inom alla större partier, alltid. Frågan är hur man hanterar detta.

Det är dock av yttersta vikt att distrikt och kommuner arbetar för partiet i enlighet med partiprogrammet. Vad sedan enskilda medlemmar räknar sig till är upp till dem själva. Håller man sig till stadgarna, arbetar för partiet och behandlar alla partimedlemmar med respekt får man t.o.m. sympatisera med Djurgården (det är dock gränsfall). Det är också av vikt att interna diskussioner hålls inom partiet, har man åsikter om någon så måste man vara karl nog att ta detta öga mot öga. Det är ”kärringar” som för förtalskampanjer bakom ryggen på andra. Det är dessutom destruktivt att gå ut och anklaga partimedlemmar via media. Får vi påminna om att det är samma media som inför valet beskrev SD som rasister och publicerade bilder på SD:s valsedel i rännstenen, detta på valdagen, över hela förstasidan. Skall vi plötsligt bli kamrat med journalister från denna media och kritisera andra medlemmar inom partiet?

Samhällsklimatet börjar så sakta förändras. SD vädrar morgonluft oavsett vad enskilda opinionsmätningar säger. Det finns en oerhörd potential i en värdegrund till höger och en ekonomisk politik någonstans i mitten. T.o.m. socialdemokraten Enn Kokk har varnat just för den oerhörda potential som ligger i just denna kombination. Vi har allt att vinna, bara vi inte spelar våra politiska motståndare rakt i händerna. Låt oss då arbeta som ett parti med blicken stadigt fäst på valet 2014. Det enda som räknas och det enda som kommer att nedtecknas i annalerna är vilket resultat vi erhåller vid riksdagsval.

Om Stenkvist

För närvarande ledamot riksdagen för SD.
Detta inlägg publicerades i Media, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Vilken falang tillhör du lille vän?

  1. Mittenradikalen skriver:

    Det inlägget kommer jag använda nästan som en bibel framöver, men endast vid behov. Allra bäst är det ju om falangsnack kan lämnas därhän av skälet att det saknar grund. Där hoppas jag SD är om, säg, 1 år, eller så. För just nu finns litet att jobba på, långt ifrån överallt, men på sina håll.

    Samtidigt är det viktigt att skilja på schismer inom partiet, och schismer på nätet mellan tyckare. Så länge inte båda av dem är partiföreträdare, så är det ju ingen partischism ifall de tvistar i någon fråga, även om båda anser sig värna Sverige och SDs kärnfrågor.

  2. Pingback: SD: Inga planer på utrensningar - Fria Tider

  3. Carl skriver:

    Men nog är det väl ändå ganska uppenbart att det finns två falanger inom SD som just nu är inbegripna i en maktkamp? SDU Stockholm skriver på sin hemsida att en liten ”fanatiskt driven” grupp personer som sätter Israels intressen i främsta rummet, har inlett ett kuppförsök mot Gustav Kasselstrand. Ljuger de? Har de fått något om bakfoten?

    Fria Tider har pekat ut de ledande medlemmarna i Israelfalangen i den här artikeln:

    http://www.friatider.se/det-ar-sverige-som-raknas

    Jag tycker deras beskrivning känns trovärdig.

    Igår twittrade SD Göteborg följande:

    ”SDUs ordförande Gustav Kasselstrand höll i mötet och avtackades efteråt med boken ”Mordet på Folke Bernadotte”.”

    Kan det meddelandet förstås som något annat än en känga mot Israelfalangen?

    Och nu kommer nyheter om att Björn Söder har beordrat stora utrensningar inom SD:

    http://www.friatider.se/nya-utrensningar-pa-gang-i-sd

    Menar du att allt det här bara är hjärnspöken, Robert?

    • stenkvist skriver:

      Jag dementerar rykten om utrensningar, aldrig hört talas om. Nivån är densamam som alltid.

      Jag vill nog påstå att det inte rör sig om någon klassisk ”falangstrid”, utan något annat. I övrigt så har jag bristande information om SDU:s ordförandestrid och jag tillhör inte SDU. Jag tillhör Stockholms län och vi tar inte ställning till vilken ordförande SDU väljer.

      • Carl skriver:

        Har du överhuvudtaget läst artikeln i Fria Tider som jag nyss länkade till? Där kan man beskåda en screenshot av ett mail från Stefan Jacobsson, som är ombudsman vid SD:s riksorganisation. Han skriver så här:

        ”Björn Söder har gett oss uppgift i Riksombusdmannagruppen att städa med stora kvasten ut personer ur partiet som bedriver partiskadlig verksamhet.”

        ”Tyvärr finns det de som drar åt håll som vi i SD inte sympatiserar med. Vi vill bygga huset som står redo 2014 och börja nu. Då måste de trasiga stenarna bytas ut, tyvärr.”

        Du säger att du dementerar de här uppgifterna. Menar du då att Stefan Jacobsson ljuger?

      • Björn skriver:

        Jaha, herr Stenkvist, tänker du svara på Carls kommentar nedan eller tänker du tiga ihjäl det hela?

        Varför skulle Stefan Jacobsson skicka ut ett mail om det inte var en alldeles särskilt stor utrensning som skulle ske?

        Anser du förresten att man kan kvarstå som SD-medlem om man förespråkar en tvåstatslösning på konflikten Israel-Palestina? Om inte så måste jag ju hoppa av partiet.

        • robert Stenkvist skriver:

          Först så här. Jag är rätt generös med kommentarerna på min egen hemsida. Yttrandefrihet och demokrati etc, etc. Jag har också skrivit att jag enbart ansvarar för vad jag själv skriver. Men ingen ger mig order på min egen hemsida vad jag svarar på eller inte, DET är ett skäl att filtrera framtida kommentarer, oavsett yttrandefriheten.

          För det andra, jag är för en två statslösning liksom partiet. Är jag tydlig där?

          För det tredje. Nej! jag anser inte att det finns två olika ”falanger”, lika lite som att jag och många inom SD Stockholm bildar en egen falang för att vi vill ha en något vargvänligare politik än vissa andra i partiet. Jag har högre krav på begreppet falang. Det finns däremot medellamr som vill se Bieler som SDU-ordförande, och det finns andra som vill se Kasselstrand. Min policy är att det är en strikt fråga för SDU, vi i moderpartiet skall hålla oss borta. En policy som delas av alla de från SDU jag talat med, ÄVEN de som du förmodligen sympatiserar med, märkt det väl. Dessutom, är många uppfattningar i den berömda FB-tråden helt uppåt väggarna felaktiga, jag VET det, och det är INTE samma sak som att spekulera. Så ta allt där med en grabbnäve salt. Speciellt vilka som håller på vilken kandidat.

          För det fjärde. Jag har aldrig hört talas om Björns order. Saken är den att han gav en order, som jag sympatiserar med, innan valet, där det konstaterades att alla som använde media för att angripa partikamrater, var föremål för uteslutningsärende. Men det finns en grupp inom partiet som, oberoende av partiledningen, beslutar om uteslutningar, kallas Medlemsutskottet. Så Björn kan inte ens påverka vilka som blir uteslutna eller inte. I övrigt vill jag inte kommentera E-posten, men ett stalltipps är att det är överdramatiserat. Precis som allt annat. Det är lite Nyheter24 över allt.

          • Sven skriver:

            I Stefan Jacobssons mejl står det att Björn Söder har givit riksombudsmannagruppen i uppdrag att ”städa med stora kvasten”. De som ska städas bort är personer ”som drar åt håll som vi i SD inte sympatiserar med”. Storstädningen är så omfattande att det kommer att ge genklang i massmedia i form av ”negativa nyheter om SD de närmaste månaderna”.

            Det verkar alltså inte handla om att rensa ut folk som angripit partikamrater i media, utan om att bli av med personer som ”drar åt håll” som Björn Söder inte gillar av ideologiska skäl.

            Att utrensningen kommer att bli omfattande framgår klart och tydligt av Jacobssons mejl. Varför tror du att Jacobsson överdramatiserar? Brukar han göra det?

          • robert Stenkvist skriver:

            Sådär, nu har jag offrat ytterligare en halvtimme av min fritid och rett ut saken med Stefan. Brevet (E-posten) handlade om några personer, för 2,5 månad sedan. Det är alltså inget aktuellt och det som E-posten syftar på har redan hänt. det är alltså INGET som är aktuellt. det rörde sig alltså INTE om några åsikter överhuvudtaget, utan om någon/några som allvarligt brutit mot stadgar eller svensk lag.

            Dessutom ringde fria Tider från ett hemligt nummer, som Stefan inte ville besvara, eftersom det är hemligt. en redaktion bör nog inte ha hemligt nummer i dessa tider. Ft lovade att skicka en E-post som Stefan skulle besvara, men en E-post kom aldrig från FT. Glad att jag kan skingra dimmorna åt er, vad gör man inte för sina nyhetstörstande sanningssökande läsare.

            • FT-Roger skriver:

              Snyggt! Vi kanske borde ha ringt runt lite mer tills nån kunde svara, t.ex. Björn Söders kansli. Nåväl vi citerar detta.

            • Carl skriver:

              Tack! Det var skönt att höra att det inte finns planer på några ytterligare uteslutningar. Jag ser att Fria Tider har publicerat din dementi och Jacobssons förtydliganden, så den saken får väl betraktas som utagerad.

              Har du lust att ta dig tid att göra ytterligare ett förtydligande? Du skriver att det inte pågår ”någon klassisk falangstrid, utan något annat”. Vad är det för ”annat” som pågår inom SD?

              • robert Stenkvist skriver:

                Det är ju två kandidater som tydligen ställer upp till ordförande som SDU-ordförande. Tydligen är det lite mer känslor bakom än vad vanligt är, samt mycket mer skitsnack (varav en hel del är osant). Man får väl ändå säga att det inte riktigt är ett helt vanligt val mellan två kandidater. I övrigt så vill jag inte kommentera detta, jag vill helt enkelt inte dras in i detta val. Jag har egentligen inget med det att göra. Min sista kommentar i ärendet är väl att personangreppen på en viss FB-tråd är direkt osmakliga, utan att för den skull ta någon sida i försvar. Det är två helt olika frågor.

          • Jimmy Windeskog skriver:

            Om påståendet att offentliga förolämpningar och rena lögner skulle leda till uteslutning i SD så skulle bröderna Ekeroth varit uteslutna för länge sedan.

            • stenkvist skriver:

              Det här är en meningslös diskussion Jimmy. Vem skall avgöra vad som är en offentlig förolämpning? Lögner? Jag säger inte att systemet är rättvist, det GÅR inte att få någon rättvisa i detta, där är alltid en massa orsaker som avgör vad som händer när. Om du vore partiledare med ensam beslutsrätt om uteslutningar, skulle du sköta det rättvist? jag skulle inte klara det. Nu ligger det på ett medlemsutskott i alla fall. det är ett stort steg framåt tycker jag.

              • Carl skriver:

                Vad som är en offentlig förolämpning kan man ofta ha olika uppfattningar om. Men jag tror att vi alla kan vara överens om att Kent Ekeroth offentligt förolämpade Gustav Kasselstrand när han offentligt kallade Kasselstrands debattartikel om Palestina för ”sånt man läser på NSF:s hemsida”. Håller du inte med mig i just det fallet, Robsten? Eller tycker du att det är acceptabelt att jämställa partikamraters åsikter med nazism på det viset?

              • stenkvist skriver:

                Jag är medlem i SD. Det innebär att jag inte offentligt diskuterar mina partikamrater. Detta är en offentlig arena. detta gäller alla partikamrater.

                Som kuriosa kan jag nämna att jag är rätt gammalmodig av mig. Ja nästan konservativ kan man säga. Har jag någon åsikt jag vill dryfta om en speciell partikamrat eller en bekant överhuvudtaget, så tar jag det inte på FB eller någon annanstans på nätet. Nä jag gör något så ovanligt och unikt så jag tar det personligen, öga mot öga, men antagligen är detta oerhört omodernt.

  4. Joakim Larsson skriver:

    Men allvarligt talat, Stenkvist. Säger du ”hen” en gång till så är jag helt enkelt tvungen att döda dig. Det vet du, va? 🙂

  5. Jens skriver:

    Bra som alltid

  6. Nyktert skrivet!

    Ledarskap är nyckeln som alltid måste utövas över ngt och det är här organisation kommer in.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)