Diskriminerad för att han är svensk


När jag i fredags morse skulle ta en tidig morgonfika låg ett nummer av ”Swedish Fire Fighters” uppslagen där man fyller på sin pappmugg med kaffe. Jag gick förbi tidningen som någon hade skrivit upprörda kommentarer i kanten på, tänkte att jag inte orkar egagera mig just nu, orkar inte bli upprörd i dag. Jag stod och fyllde på muggen och gick förbi tidningen på väg tillbaka. Tyvärr så stannade jag vände och gick tillbaka, nyfikenheten tog tyvärr över. Och ja, jag blev återigen upprörd, precis det jag inte ville. Att man aldrig lär sig.

Jag förstod plötsligt den person som skrivit de upprörda kommentarerna, historien var förfärlig. Den handlade om Simon Wallmark som under lång tid arbetat som snickare. Simon har enligt artikeln alltid drömt om att bli brandman. Dock har han tjänat för bra för att överge sitt snickarjobb för att sadla om till brandman. Tillslut blev dock suget efter drömmen för stor. Simon sade upp sig från sitt välbetalda snickarjobb och började läsa upp ämnen på Komvux för att förverkliga sin dröm. Därefter gjorde han högskoleprovet för att ta ytterligare ett steg mot drömmen. Under tiden levde Simon på flickvännens lön, allt för att nå sitt mål, att bli brandman.

Kvinnlig brandman

Efter att ha läst upp skolämnen så tog Simon det verkliga steget för att förverkliga sin dröm. Under två år så gick han en utbildning som kallas SMO. Denna utbildning betraktas av många som en ren utbildning för de som skall arbeta inom räddningstjänsten. Simon gjorde mycket bra ifrån sig på SMO-utbildningen och hans kamrater på SMO-utbildningen, som tog för givet att de skulle träffas på Södertörns räddningstjänst för sommarpraktik. Det fungerar ju som så inom räddningstjänsten att sommarpraktiken fungerar som en provanställning. En person som vill bli brandman måste göra sommarpraktik för att få en anställning helt enkelt.

Simon fick dock inte det förväntade beskedet från personalenheten, till slut tog han själv upp frågan om anställning med personalchefen Hennele Holmsten. Personalchefen hörde inte heller av sig så Simon försökte få kontakt med rekryteringschefen Jesper Boqvist per telefon, även detta utan framgång. I sin desperation skickade Simon CV och en ansökan till rekryteringsavdelningen. Inte heller detta kom det något svar på, varför Simon ringde Boqvist återigen.

I sitt samtal med Boqvist fick Simon reda på att 32 tjänster skulle tillsättas  och att personer främst skulle rekryteras från ”prova på dagar” samt det mångfaldsprojekt som går under namnet ”Spira”. Syftet med projektet är enligt tidningen att ”öka chansen för arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år med utomnordisk bakgrund att få in en fot i arbetslivet”. SBFF (Södertörns Brandförsvarsförbund) publicerade denna text på sitt intranät i samband med antagningen.

Som framgått av tidigare information genom PrioTvåan så är årets rekrytering av sommarvikarierande brandmän särskilt inriktad på mångfald och vi handplockar potentiella medarbetare och erbjuder dom att genomgå våra rekryteringstester. Särskilt svårt är att hitta kvinnor som är nyfikna på yrket. Vi behöver hjälp av er medarbetare i organisationen. Känner ni till någon tjej/kvinna som skulle passa som brandman i SBFF så be dem skicka CV och personligt brev till mig så snart som möjligt.

Frågor besvararas av er undertecknad

//Jesper Boqvist, Personalstöd

När Simon fortfarande inte fick något svar, trots detta flirtande med vissa grupper som inte har etnisk svensk bakgrund, så kontaktade han återigen personalavdelningen. Simon fick denna gång ett skriftligt svar enligt följande.

”vi har som sagt inte haft någon öppen rekrytering i år utan har rekryterat ur egna led från folk som har visat intresse. Vi har särskilt riktat intresset till kvinnor och personer med utomnordisk språklig och kulturell kunskap då vi har stort behov av att utöka de kompetenserna i organisationen”

Enligt offentlighetsprincipen är SBFF skyldig att offentliggöra CV på de personer som anställts. Detta utnyttjade Simon och begärde ut dessa listor. Det visar sig att av de 12 som anställts så har bara två gått SMO. Denna kurs betraktas ju annars som det normala kravet för anställning, det är dock inget oficiellt krav. Snarare är det så att alla som gått SMO inte kan räkna med anställning då konkurrensen ofta är mycket hård.

Simon har nu fått en annan anställning och han är numera inte odelat ledsen över den uteblivna anställningen. Rykten cirkulerar nämligen om att arbetsmiljön och stämningen inte är den allra bästa och att ingen vågar kritisera ledningen av rädsla för repressalier.

Det har utan tvivel gått för långt när människor som brinner för ett yrke och skaffar sig all nödvändig kompetens blir bortsorterade enbart för att de råkar vara födda som etniska svenskar. Det som hänt Simon Wallmark måste betraktas som ren diskriminering, speciellt om man betänker listan på de anställdas CV. Kompetensen hos några av de som anställdes verkar med all rimlig logik vara lägre än den Simon hade. Självklart skall absolut ingen med utländsk härkomst diskrimineras eller bortsorteras, men detta var ju ett klockrent exempel på raka motsatsen. Dessutom så om vi nu har ett sådant skriande behov av utländsk arbetskraft som vissa politiker inte missar en chans att påpeka, ja då skulle vi väl inte behöva kvotera in dem på detta orättvisa sätt.

Om Stenkvist

För närvarande ledamot riksdagen för SD.
Detta inlägg publicerades i Alt & Misc, Sverige. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Diskriminerad för att han är svensk

  1. toppe skriver:

    På allvar. Simon sökte ett jobb. Fick det inte. Sluta gråta och ryck upp dig. I texten står det bla ”Tog för givet att” ”utbildningen betraktas som” och massa annat dravel. Det finns inga garantier i livet! En person i min krets har precis fått jobb på sbff utan SMO. Det är 10 pers nya, ingen från skolan. Det räcker inte att vara 22 och ha stora muskler. Det handlar om kommunikationsförmåga, och att ha en tidigare kompetens från ett yrkesliv som passar in i kåren. Värre grin-olle än Wallman har jag inte hört. Sorry.

  2. Johan skriver:

    Det är så fint med massinvandring och multikultur. Jag blir lika tårögd varje gång.

  3. Robin Shadowes skriver:

    En betydligt mer skrämmande aspekt med ökat antal MENA-folk inom brandkåren har vi från en skolbrand i Saudi-Arabien för x-antal år sedan. Ett stort antal flickor brann inne p g a att dom inte tilläts lämna den brinnande byggnaden för att dom inte var täckta i metervis av tyg. Detta scenario kommer även att inträffa i Sverige med ökat antal mohammedaner i kåren. Dom som tror något annat är enbart naiva eller rent av korkade.

    • Kalle skriver:

      Om du på riktigt tror att det finns en risk att våra svenska flickor kommer brinna inne pga att vi har muslimer i vårt brandförsvar, dessa muslimer kommer inte låta flickorna komma ut innan dom svept in sig i metervis med tyg.

      Finns inte en chans i kosmos, inte ens om det BARA är MENA-folk i brandförsvaret. Om du tror något annat, vilket du helt seriöst verkar göra är det naiv och korkad!

  4. Inte-en-till skriver:

    Varje gång jag kan välja så väljer jag att inte köpa varor eller tjänster av en invandrare. Om det är taxikö så tar jag inte bilen som står först i kön, utan första bil med svensk chaufför.

  5. Sten P. skriver:

    Det där borde anmälas och skrivas mer om i media! Det är för fan helt perverst.

  6. rksmrgs skriver:

    Man ska också se det här som ett inslag i argumentationen: ”Sehär, invandrarna jobbar och anstränger sig, men pursvenskarna, de går arbetslösa.”

  7. Tq skriver:

    Ingenting nytt i detta. Inom kommunal verksamhet har man i många år bedrivit ”positiv särbehandling” det vill säga är du kvinna eller invandrare så går du före. Om du är kompetent eller inte är inte så väldigt viktigt.

    Enda kravet är att du inte är en sån där etnisk svensk man.

  8. Stig skriver:

    Om Simon återgår till sitt gamla yrke som snickare så har han ju ändå en viss koppling till brandmännen: En viss sorts ”svenskar” är duktiga på att bränna ner skolor, brandmännen kommer för att släcka elden men lyckas inte pga all gatsten som haglar över dem… Simon och hans snickarkompisar kommer till platsen och får bygga upp en ny skola. Gång på gång, på gång, på gång…

  9. Stig skriver:

    Detta var det värsta fall av diskrimineirng av svenskar jag har läst och hört talas om. När etnisk härkomst (framför allt utomeuropeisk) går före kompetens inom ett så ansvarfullt yrke som brandman då klarar jag inte ens av att vara ironisk längre. Det värsta är när svenskar diskrimineras av svenskar, det ligger något väldigt sjukt i det, oikofobi in absurdum!
    Så vitt jag har förstått och sett så är svenskar med nordiskt/nordeuropeiskt utseende starkt diskriminerade bland nysvenska arbetsgivare. Hur många pursvenskar jobbar på gatukök, frisersalonger, servicebutiker, restauranger som drivs av invandrare (varken 1:a eller 2:a generationens), inte ens italienare anställs på pizzerior som mest drivs av folk från MENA-länderna. Okej, jag vet att det ofta är familjeföretag men jag har aldrig sett EN ENDA pursvensk… Dom anställer uppenbarligen hellre en avlägsen släkting eller ytlig bekant bara han inte är ljushyad och helst är en landsman till dem.
    Sådan diskriminering och rasism kan man stå ut med men inte när svenskar och svenska myndigheter diskriminerar svenskar på ett så här flagrant sätt som med brandmannen som satsat så hårt på sitt drömyrke.

    Synd att man inte får veta hur gammal Simon är, det kan ju även finnas en dos ålderdiskriminering med i bilden. Det är dubbel diskriminering i så fall!

  10. Mikael skriver:

    Angelägen fråga: ”Har nationen Sverige passerat ”The Point of No Return”?

    • Utlandssvensk skriver:

      ”Angelägen fråga: ”Har nationen Sverige passerat ”The Point of No Return”?”

      Mitt svar är, tyvärr, ja.

      Sverige närmar sig väldigt fort något som påminner om gamla Jugoslavien eller Libanon, dvs ett antal folkgrupper med olika bakgrunder och värderingar lever i samma land. Själv tycker jag att Libanon är bästa jämförelsen. Det var ett väldigt rikt och välfungerande land ända till de blev översvämmade av muslimsk immigration. De flesta kristna libaneser var sekulariserade men när konfliken med muslimerna blossade upp blev man tvungen att välja sida eller lämna landet. Nu lever en majoritet av de kristna libaneserna utanför Libanon.

      En viktig lärdom från det som hände i Libanon är att man bör lämna landet innan sammanbrottet är ett faktum, eftersom det då är lätt att sälja sitt boende och att få uppehållstillstånd i ett västland. Efter sammanbrottet tenderar lokala fastigheter att bli nästan värdelösa räknat i hårdvaluta och det blir mycket svårt att flytta till ett vettigt land.

      Nästan alla svenskar, inklusive de ”systemkritiska” underskattar kraftigt hur stor frågan om immigration från tredje världen är i övriga Europa. Sanningen är att det är ett väldigt fokus i nästan alla länder och debatten kan mest liknas vid en tävlig om vem som vågar vara hårdast.

      Att släppa in analfabeter utan pass är TOTALT uteslutet och reaktionerna om de visar sig att några lyckas ta sig in är massiva. Läs och lär hur övriga länder reagerade när Italien, med syfte att bli av med dem, började dela ut uppehållstillstånd till afrikaner. Direkt blev det tal om gränskontroller och EU kommer nu att införa nya regler, trots drömmar om motsatsen hos en del hispiga svenska Fp-tanter.

      Allt detta för 30-40 tusen afrikaner!

      Om man inte kan räkna ut vad detta innebär för rörligheten för svenska medborgare om nuvarande immigrationspolitik ligger fast, då kan jag bara beklaga.

  11. Pingback: Pluggade till brandman – utomnordiska prioriterades « Politiskt Inkorrekt

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)