Svenska skolans största problem är arbetsmiljön, inte lönerna


Anna Ekström gick i Expressen till storms mot oss Sverigedemokrater för att vi vill ”sänka lönerna för tiotusentals lärare”. Jag fick många frågor på min messenger angående detta, så även ett sent inkommet svar är befogat. I grunden är det kommunerna som sätter lärarnas löner och betalar ut dem. Sveriges riksdag genomförde, med Socialdemokraterna i spetsen, den så kallade kommunaliseringen, vilket innebär att kommunerna har ansvar för lärarlönerna. Sverigedemokraterna vill att staten skall vara huvudman för lärarna, då är det alltså regeringen som sätter lönerna för lärarna. Ekströms tal om ”sänkta löner” för lärarna handlar om ”Statsbidrag för lärarlönelyftet” som infördes av den nu avgångne Fridolin. SD kan alltså på riksplanet inte ens sänka lärarnas löner, vi har dragit bort ungefär halva av det extra bidrag Fridolin införde.

Sverigedemokraterna satsar ungefär en miljard mer än regeringen på utbildningsområdet. Vad satsar vi då pengarna på? Ekström skriver i sin famösa artikel att ”svensk skolas kanske största utmaning är lärarbristen”. Ja det stämmer. Men varför har vi sådan lärarbrist? I dag beror det sannolikt INTE på för låga löner, vilket tom forskning visar. Det allt överskuggande problemet är den stökiga arbetsmiljön. Oändliga bråk i skolsalarna, med ständigt återkommande konflikthantering får många unga människor att avstå från läraryrket. Om en lärare tröttnar och skickar ut en elev så blir han anmäld av BEO (Barn och Elev Ombudet). Vem vill arbeta under sådana villkor?

Robert (jag) grillar korv under en utflyktsdag.

SD satsar alltså en miljard mer än regeringen på skolan, och huvudsakligen går dessa pengar till att förbättra arbetsmiljön för både lärare och elever. Vi satsar på mer personal i skolorna och så kallad jourklasser, där stökiga elever får lugna ner sig under en kortare eller längre tid. SD satsar alltså pengar på det verkliga problemet, vi satsar inte på att locka fler lärare trots att grundproblemet kvarstår. Vi är fullkomligt övertygade om att vår insats kommer locka många fler och bättre lärare än de åtgärder socialdemokraterna lite populistiskt vidtar. Som om inte detta vore nog, så låter vi halva ”Statsbidraget för lärarlönelyftet” vara kvar. Jag har själv arbetat 18 år inom skolan, jag är övertygad om att arbetsmiljön är den gordiska knuten för att få fler kompetenta och seriösa lärare till svenska skolan, inte populistiska pengapåsar från staten.

Om Stenkvist

För närvarande ledamot riksdagen för SD.
Detta inlägg publicerades i Skolan, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)