Regeringens förslag om ålderstester för asylsökande är otillräckligt


Regeringens förslag om åldertester av asylsökande har presenteras och förslaget blev märkligt tandlöst. I SvD uttalar sig moderaten Johan Forsell där han anser att kontrollen skall ske direkt vid ankomst, vilket är rimligt. Däremot anser han och M att det skall ske frivilligt. Frivilligt på vilka premisser? Skall de som vägrar tester fortfarande kunna gälla som barn? Inget svar. I så fall är ju hela förslaget meningslöst och inte ett enda problem är löst. Moderaterna tycker också att förslaget kommer på tok för sent. Där kan man bara hålla med, det borde kommit redan när moderaterna och Reinfeldt satt i regeringen.

Centerpartiet märker ut sig i sina reaktioner på förslaget om ålderstester. Så här står det i SvD.

C påpekar att åldersbedömningar måste vara frivilliga, annars bryter Sverige mot EU-rätten.

Så det viktigaste för Centern är att vi följer någon icke specificerad EU-rätt? Inte att vi bedömer asylsökande rätt? Inte att barn vistas tillsammans med betydligt äldre asylsökande där de ibland blivit utsatt för mycket grova övergrepp? Den senaste tiden har Dublinförordningen satts mer eller mindre ur spel, att söka asyl i första säkra EU-land. Enligt Schengenförordningen skall ingen kunna komma in i EU utan ID-handlingar och pass. Vistas någon i Sverige utan ID-handlingar har Schengenförordningen redan brutits. Men det spelar ingen roll för Centern, däremot spelar det all roll i världen att ingen skall ålderstestas med tvång (som ju inte är förknippat med fysiskt tvång utan med möjlighet att få asyl).

Skall vi få rätsida på den havererade immigrationspolitiken måste det till skarpare förslag än det regeringen kom med i dag. Är det bara att vägra testet och ändå klassas som under 18 år, så är ju hela förslaget ett skämt.

Det här inlägget postades i Immigrationspolitik, Juridik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Regeringens förslag om ålderstester för asylsökande är otillräckligt

  1. mgonja skriver:

    Klart det är otillräckligt när det är frivilligt. Rimligen borde det vara så om man vägrar testa sig bedöms man som vuxen.

  2. LanceLindqvist skriver:

    Reblogga detta på thestarsismydestination.

Kommentera (tänk på att hålla en trevlig debatt-ton)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s